Doorgaan naar artikel

‘Proberen gietwater koel te houden’

Bij Harry van Winden in Made wordt de komkommerteelt in twee fases gewisseld.

Begin mei heeft het eerste gedeelte van de tuin bij Van Winden plaatsgemaakt voor een planting met het komkommerras Uniformico. Halverwege week 20 gaat hij de planten in de nieuwste kas leegsnijden. “We hebben veel gesneden, maar het is goed dat ze er nu uit gaan. Je ziet dat het gewas heeft geleden van die hitte. Bij de vruchten zie je nu ook ineens veel zwartjes komen.”

Volledige wisseling

Er wordt niet tussengeplant, maar volledig gewisseld. “Met twee tuinen die je een paar weken na elkaar wisselt, krijg je toch spreiding in arbeid en in productie.” De komende vier weken zal het gewas daardoor nog op de halve productie-hoeveelheid zitten.

Normaal zou je de eerste verschijnselen rond deze tijd al wel zien, als er Pythium in het gewas had gezeten

Alert op Pythium

De al geplante tweede teelt komkommer startte onder warme buitenomstandigheden. Daarom lag Pythium op de loer. “Maar tot nu toe groeit het goed weg. Normaal zou je de eerste verschijnselen rond deze tijd al wel zien, als er Pythium in het gewas had gezeten. Gelukkig is dat nu niet zo. Als het eenmaal in de plant zit, dan krijg je het er niet meer uit. Het is dan gieten, gieten, en nog eens gieten, maar het wordt geen toppertje meer. Je productie haal je dan niet meer.”

Gietwater koel houden

Om Pythium te voorkomen, is AAterra toegepast en is er waterstofperoxyde toegevoegd. Daarnaast probeert Van Winden het gietwater koel te houden. Dat kan door zonodig langere beurten toe te gaan passen. “Verder heb ik een spui-leiding, waarmee ik eerst een rondje kan spuien voordat ik ga druppelen. Je kunt dan bijvoorbeeld bij een beurt eerst 150 cc. spuien en daarna 250 cc. druppelen.”

Zodra de vruchten het gewas gaan belasten, heeft hij veel nodig

Er wordt 3,5 EC meegedruppeld, terwijl er in de mat slechts ruim 2 EC wordt gemeten. “Dan weet je het wel: de plant vreet dus veel. Zodra de vruchten het gewas gaan belasten, heeft hij veel nodig.”

Stuurbaar klimaat

Met zonnig weer en nog koudere nachten valt het klimaat goed te sturen. “Maar ja, daardoor zijn de producties ook erg hoog, waardoor de prijzen slecht zijn.” Als temperaturen worden 19 en 20 graden Celsius aangehouden. Daarbij is er een lichtverhoging op de ventilatie gezet. “Die ventilatieteperatuur stond op 20 graden, maar is nu naar 21 graden gegaan. Terwijl we er in week 19, met dat warme weer, juist 2 graden afgehaald hadden.” Om te veel instraling op het gewas te voorkomen, loopt het schermdoek boven de 600 watt instraling dicht.

Vruchtdunning

Het is de bedoeling om de vruchten aan de stam op één per oksel te zetten bij het vruchtdunnen, bij het gewas op teeltgoten. “Het blijft wel even kijken hoe de plant groeit en zich ontwikkeld. Misschien is het toch nodig om er een vrucht uit te halen in oksel tien of elf.”

Correctie tegen luis

De plagen zijn beheerst te houden. “Er zat wittevlieg in, maar die is weer onder controle. Met spint is het rustig. We zat er wat katoenluis. Daar hebben we Teppeki tegen ingezet. Dat werkte goed.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin