teeltgeluid

‘Plantlengte paprika wordt nog spannend’

In het oudste gedeelte van de kas bij René Claassen in Dongen staat het gewas van de rode paprika Maduro flink aan de generatieve kant.

Claassen: “Al blijft het gewas aan de groei, en blijft hij zijn zetting meenemen. Maar het is soms nogal schraal. Je kunt dan niets anders doen dan genoeg water geven, en hopen dat er eerder voldoende en wortels zijn aangelegd die sterk genoeg zijn.” Hoewel er niet gekrijt en niet geschermd is, kon het gewas goed tegen de zonnige weersomstandigheden in de afgelopen teeltperiode.

Stuurbaar klimaat

Dankzij koudere nachten zijn de gewenste etmaaltemperaturen ook op zonnige dagen nog te halen. “Je kunt nu nog goed sturen. Later, met warme zomerse nachten, wordt dat lastiger. Je kunt dan alleen nog maar de luchtramen openzetten en afwachten hoe ver de etmaaltemperatuur oploopt”, vertelt de Noord-Brabantse paprikateler.

Er staat een nachttemperatuur van 16 graden Celsius ingesteld. Overdag wordt 21 graden Celsius aangehouden. De ventilatietemperatuur ligt daar een graad boven. “Op vocht mag er een graad af. Bij schraal weer tellen we er juist een paar graadjes bij.”

“En mocht het echt fel weer worden, dan doen we nog een spuitkrijtje op het kasdek. We hebben daarvoor zelf een vat en spuitstok, als dat ineens nodig mocht zijn.”

Alert op spint

Wat plagen betreft blijft het opletten met spint. “We hebben op één plek al meer spintroofmijten uitgezet.” Zeker met schraal weer kan de ontwikkeling van spint hard gaan. Verder is het tot nu toe rustig. Luis is tot nu toe biologisch onder controle gehouden. “Er zit wel een enkel luisje, maar je ziet ook veel parasitering.” Alle benodigde natuurlijke vijanden zijn aanwezig. “Het is nu mei. Dan moet alles er ook wel in zitten, voor als het straks warm wordt en plaaginsecten zich snel kunnen vermeerderen.”

Goed bij met snijden

De groene paprika Frazier, in een andere afdeling van de kas, staat in tegenstelling tot Maduro juist aan de sterk groeizame kant. Die groeikracht zit al in het ras zelf, maar wordt nog eens versterkt door de niet al te hoog oplopende plantbelasting. “Want met de gunstige prijzen blijf je goed bij met snijden.”

“De kashoogte wordt wel een beetje spannend.” Met warme zonnige weersomstandigheden strekte het gewas meer dan normaal het geval is. “In het begin was het net of de plant zijn vruchten niet voelde. Gelukkig wordt hij nu wel makker, en zie je weer kortere internodiën. Maar het gewas moet nog wel even staan, dus zal nog een stuk langer worden.”

Touwtjes aanspannen

Naast de vaste rondjes gewaswerk heeft Claassen extra tijd besteed aan het met een clip aanspannen van slapper hangende gewastouwtjes. “Anders gaan planten te veel doorhangen, en blijft de kar er achter haken. We hebben al een paar planten geraakt, en willen niet dat het er meer worden. We telen ook in een vierrijensysteem. Dan staan de planten mooi verdeeld, maar daardoor wel dichter bij de buisrail.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.