teeltgeluid

‘Wolluis vormt probleem bij tomaat’

“De laatste week van maart met een strakblauwe lucht hebben we veel zonlicht gehad”, zegt tomatenteler Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr.).

In kas 1 (3,5 hectare Merlice) gaat het gewas voortvarend door. De etmaaltemperatuur is 20 graden . De tomatenteler is de belichtingsuren aan het afbouwen.

De belichting is nu nog gemiddeld 11 uur per dag met Son-T vanaf 2.00 uur in de nacht. Bij veel zonlicht wordt deze belichting om 11.00 uur uitgeschakeld en na een paar uur weer aangeschakeld.

“De stroomprijzen zijn niet hoog genoeg om met de WKK terug te leveren. Dan stoppen we het maar in het gewas, dat het goed kan hebben. Als de stroomprijzen hoger zijn, gaan we weer terugleveren.”

Met interlights tussen het gewas wordt 15 uur belicht vanaf 2.00 tot 17.00 uur.

“De groei van het gewas is lekker regelmatig en de oogst ook. De tomaten zijn mooi en kwalitatief goed. De productie ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar”, vertelt Van der Kaaij.

Macrolophus gaat niet goed

In deze kas ziet de teler weinig schadelijke insecten, wel een enkele witte vlieg. “De Macrolophussen doen het niet goed. Ze zijn nog slecht aanwezig en we zien nog weinig prikschade door de Macrolophussen. Dat willen we altijd wel iets zien, maar niet te veel, want dan doen ze het goed.”

Ook Tuta’s heeft hij nog niet gezien. Hiertegen is het lokferomoon Isonet opgehangen, die zijn werk doet tegen Tuta. Tegen galmijt is één keer onderdoor gespoten met het nieuwe middel Siltac.

Middel hielp nog niet tegen wolluis

Het middel moet ook tegen wolluis helpen, maar dat is niet gebleken. De teler heeft altijd al pleksgewijs de wolluis te lijf gegaan, maar zonder al te veel resultaat. “We hebben al van alles geprobeerd, maar we weten niet meer wat we nog kunnen doen. We hebben een hulpvraag als het gaat om de bestrijding, want wolluis vormt een probleem.”

Belichting eerder afschakelen

In kas 2 (5 hectare Merlice en 1 hectare Marinice) wordt de Son-T belichting eerder afgeschakeld. Bij 300 W/m2 instraling wordt de eerste 25% afgeschakeld; bij 325 W/m2 de tweede 25%. De overige 50% blijft de hele dag vanaf 3.30 uur tot 17.00 uur aan. De etmaaltemperatuur is 19,8 graden.

“De productie van Marinice liep een kilo voor op vorig jaar, maar die voorsprong is nu teruggelopen naar een paar ons”, meldt de teler. “Het gewas Merlice is minder vitaal uit de belichting gekomen. Marinice verschilt van Merlice en heeft meer potentie. Het is een mooi groen gewas. Hiervan hebben we een goede verwachting voor de zomer. De vruchten zijn met een 5 gram hoger gewicht iets grover geweest.”

De biologie verloopt hetzelfde als in kas 1: geen plagen en geen goede ontwikkeling van Macrolophus. Om veel meer van deze roofwantsen te krijgen, gaat de teler door met het wekelijks bijvoeren, waar anders al mee was gestopt.

Oogst later van start

De vruchten in de onbelichte kas 3 (4 hectare Marinice) zijn aan het kleuren. In week 14 is de eerste oogst begonnen. Dit is een weekje later dan normaal, doordat de winterperiode donker is geweest.

Van der Kaaij: “Met het zonlicht lopen we nu nog 1.200 Joules/cm2 achter op vorig jaar. In week 10 was dat nog 6.500 Joules/cm2 minder. We liepen dus gemiddeld 650 Joules/cm2 per week achter. In de week 12 en 13 begon het verschil pas weg te lopen. Van minder instraling ondervindt een onbelichte teelt last, waardoor deze later in productie komt.”

De teelt loopt verder goed en de etmaaltemperatuur ligt nu hoog op 20,7 tot 20,8 graden. In deze kas gaat het wel goed met de ontwikkeling van de Macrolophus. De teler vindt dat apart, maar heeft er geen verklaring voor. Hier zijn verder geen plagen gesignaleerd.

Bij de bemesting wordt voor kali en calcium een verhouding van 2:1 aangehouden, omdat de vrucht goudspikkel gevoelig is. De teler gaat dit wel afbouwen naar zomer toe, omdat deze verhouding neusrotgevoelig is.

Maatregelen rond coronavirus

Voor het tomatenvirus ToBRFV heeft Van der Kaaij nog een hygiënesluis staan om handen te ontsmetten en schoenen te borstelen. Deze wordt nu ook door het personeel gebruikt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Een tweede maatregel is dat de stoelen om de tafels in de kantine zijn gehalveerd om de 1,5 meter afstand te houden en zijn er twee pauzes met ieder de helft van de medewerkers.

De tomatenteler: “Zo proberen we te voorkomen dat medewerkers te dicht op elkaar zitten. Na iedere pauze worden de deurknoppen en koffiezetautomaat gereinigd. Bovendien heeft het personeel iedere dag de beschikking over schone bedrijfspolo’s en -truien, die we zelf in een professionele wasmachine dagelijks uitwassen.”

Auteur: Harry Stijger

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.