teeltgeluid

‘Tussenplanting zag ik niet zitten’

Arthur van Geest in Tinte is begin week 16 druk bezig met het planten van de tweede komkommerteelt.

Arthur van Geest in Tinte (Z.-H.) is begin week 16 druk bezig met het planten van de tweede komkommerteelt. Als ras is gekozen voor Uniformico. Voorheen was dat Lausanne. “Maar die laatste geeft makkelijker een iets zwaardere komkommer. En de laatste jaren worden de 50ers niet betaald.”

Plantdatum vervroegd

De teeltwisseling gebeurt in 2 fases. Een week eerder is ook al een gedeelte geplant. “Een dag eerder dan de bedoeling was, met een kleiner plantje. Maar de kas lag toch al een week leeg. Als gevolg van corona waren de komkommerprijzen zo slecht, dat ik de geplande tussenplanting, die we normaal gewend zijn, niet zag zitten. Je zit niet te wachten op extra werk terwijl het niets oplevert. We hebben het gewas toen geruimd.”

Van Geest ziet verschillende factoren die bijdragen aan de slechte prijsvorming. “Je mist de afzet naar de horeca. En een komkommer is toch ook vaak een impulsartikel, dat je meepakt als je ze ziet liggen. Met mensen die maar 1 keer in de week naar de winkel gaan, wordt dat ook minder. En als de prijs onder druk staat, dan vallen ook verre bestemmingen weg.”

Vol gas doorgaan

Relatief warme weersomstandigheden maakten dat de nieuwe planten makkelijk een worteltje konden maken. “Ze kunnen de zon goed gebruiken. En omdat het niet extreem warm is, zijn ze minder Pythium-gevoelig. Al hebben we voor de zekerheid wel een keer Previcur meegedruppeld.”

De temperatuurinstellingen zijn ook anders dan gebruikelijk. “Met tussenplantingen moesten we altijd ietsje koeler teler. Nu, met alleen jonge planten, kun je direct vol gas doorgaan. We draaien etmaaltemperaturen tussen de 21,3 en 22 graden.” Overdag is dat 22 tot 24 graden Celsius, en in de nacht 19,5 graden.

Het scherm gaat in de nacht onder de 10 graden Celsius dicht. Overdag wordt het boven de 500 watt instraling benut om te felle instraling weg te schermen.

Bij watergift van een beurtje per 100 Joules wordt 3,2 EC aan voeding meegegeven, met 0,7 EC-punt aftrek op licht. “Je kunt het water nu gelukkig nog koel houden, zonder extreme dingen te doen.”

Plagen onder controle

De afgelopen teelt is zonder plaag-problemen geëindigd. “Er zat wat spint, maar ook een hoop Feltiella’s en Phytoseiulus. Die begonnen de spint onder controle te krijgen.” Twee weken voor het eind van de eerste teelt is nog montdorensis uitgezet, bij de planten die het langst zouden blijven staan in de tussenplanting. Omdat die tussenplanting niet doorging, was dat achteraf niet nodig geweest.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.