teeltgeluid

‘Snelheid erin houden bij teelt tomaten’

“De bloem is het belangrijkste. Aan de hand daarvan kijken we of we harder of zachter moeten gaan”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

Het bedrijf van Paul en Cock van Schie is verdeeld over 3 locaties met een totale oppervlakte van 11 hectare. Sinds 2017 wordt er een tuin van 12.500 m2 gehuurd. Deze locatie wordt gerund door Wesley, de zoon van Cock. De specialiteit van het tomatenbedrijf is losse tomaten telen voor de Engelse markt. Het ras is Mediax (Axia), een goed smakende tomaat van ongeveer 80 gram. Deze medium tomaat is op 8 oktober 2019 bij de plantenkweker gezaaid. “De planten zijn geënt op onderstam DRO141TX (De Ruiter) en getopt op het derde blad. Doordat de onderste dief is weggehaald, bleef er een 2-kopper over”, vertelt Van Schie.

Op 27 november zijn de tomatenplanten naar het bedrijf gekomen en naast het plantgat van de steenwol gezet. In week 51 stond de eerste tros in bloei. Bij de tweede tros in bloei zijn op 3 januari op het plantgat gezet. “We zijn gestart met 2,2 planten per vierkante meter. In week 8 hebben we een extra stengel aangehouden, waardoor we uiteindelijk op 3,3 planten per vierkante meter komen.”

AC-folie

Tot 23 januari heeft er boven het gewas een AC-folie gehangen. Van Schie: “We beschikken wel over een beweegbaar scherm, maar dat is een paprikadoek. Dit is een te dicht scherm en daardoor te donker boven het gewas. Bovendien zorgt dit scherm voor te veel vocht met een RV van 93 tot 94% in de kas.”

Het foliescherm had er volgens de tomatenteler een week eerder uit gemogen. “Het was vrij zacht weer, maar met de verwachting dat het nog koud zou worden. Daardoor hebben we het AC-folie nog even laten hangen. Door het te zachte en donkere weer is de vijfde tros te zwak aangelegd.”

Na het verwijderen van het folie is de teler in de nacht weer het beweegbare scherm gaan gebruiken. Om het vochtgehalte op 85% te houden en in de nacht niet te hoog op te laten lopen, trekt de teler wel een kier. “De kier mag niet te groot zijn, anders wordt het temperatuurverschil tussen het gewas bij de gevel en meer naar binnen te groot.”

Hogere nachttemperatuur

De tomatenteler: “Omdat we na het weghalen van het AC-folie een hogere nachttemperatuur aanhouden in vergelijking met vorig jaar, staat het gewas er goed op. Met de start van de teelt was de nachttemperatuur 17 graden Celsius; na het verwijderen van het folie 18 graden en nu 19 graden. Hiervoor moeten we onder het beweegbare scherm nog wel hard stoken om de nachttemperatuur te halen.”

De teler werkt van 19.00 tot 23.00 uur met een voornacht van 17 graden. Nu er per dag meer dan 1.500 Joule/cm2 licht wordt gemeten, houdt hij de hele nacht (inclusief voornacht) de temperatuur gelijk op 19 graden Celsius. “We werken altijd wel met een stralingsverhoging van 3,5 graden, maar met het mooie weer van de afgelopen paar weken, waar per dag een instraling van meer dan 700 W/m2 meten, hebben we de lichtverhoging verhoogd naar 5 graden om de snelheid erin te houden.” De dagtemperatuur van 20 graden gaat vanaf 9.00 uur in en vanaf ongeveer 11.00 uur tot 16.00 uur de lichtverhoging, waardoor de maximale temperatuur 25 of soms 26 graden wordt. Als om 16.00 uur de kracht van de zon afneemt, gaat de temperatuur naar 23 tot 24 graden. De etmaaltemperatuur ligt op 21,2 graden.

Lees verder onder de foto.

Door het zonnige weer van de laatste weken staat er een mooi gewas. - Foto: Roel Dijkstra
Door het zonnige weer van de laatste weken staat er een mooi gewas. - Foto: Roel Dijkstra

Meer water geven

Door het zonnige weer van de laatste 3 weken staat er een mooi gewas. Dit ondanks het eerdere langdurige donkere weer. Van Schie: “We kunnen nu gas geven. We moeten wel oppassen dat de kop niet te dik wordt. Dus moeten we de snelheid erin houden.”

Voor het water geven kijkt de teler naar wat er ’s nachts is gebeurd. Na 2,5 uur na zonsopgang beginnen de druppelbeurten en bij de vierde beurt wil hij al de eerste drain hebben. Het daggemiddelde van de drain is 30%. “Door het mooie weer moeten we met water geven nu echt langer doorgaan. Op een zonnige dag tot wel 19.00 uur om geen watertekort in de plant te hebben. Soms geven ’s avonds om 23.00 uur nog een druppelbeurtje van 125 cc, omdat de plant het nodig heeft.”

Tros of los oogsten?

“Voor de oogst kijken we naar de prijsverhouding tussen losse en trostomaten. De eerste trossen snoeien we toch al op 6 vruchten, vanwege de lange trossen bij dit ras waardoor de planten in het begin anders te zwaar worden belast”, aldus de tomatenteler. De eerste 4 trossen zijn al geoogst en in week 16 de vijfde tros. “Omdat door het coronavirus de foodservice voor toelevering naar de catering en horeca plat ligt, hebben we besloten om op de huurtuin tot half mei door te gaan met het oogsten van trossen. Hiervoor hebben we al 10 trossen gesnoeid. Dit kost wel productie, als we de tomaten van deze trossen los gaan oogsten. Maar we hopen voor de trossen meer geld te vangen.”

Eerste witte vlieg

In week 6, 8 en 10 zijn Macrolophussen uitgezet, waardoor het aantal roofwantsen op 1,7 per vierkante meter komt. Iedere week worden ze bijgevoerd. Sinds week 15 ziet de teler een beetje witte vlieg. Na de Pasen zijn hiertegen sluipwespen Eretmocerus uitgezet. Tot nu toe heeft de teler nog geen tomatenmineermot Tuta absoluta gezien en dus geen dispensers met het lokferomoon Isonet-T opgehangen. “We hangen die pas op als we de eerste Tuta zien. Vorig jaar was dat eind april, maar dit jaar verwachten we dat dit niet eerder is.”

Coronamaatregelen

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het bedrijf verschillende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. Zo zijn er voor de oogst- en gewasverzorgingsploeg verschillende start- en stoptijden voor het werk. Van Schie: “Ook de pauzes zijn verschillend, zodat we met minder mensen in de kantine zitten. Wel moeten we de medewerkers in de gaten houden, omdat sommigen heel makkelijk zijn in voldoende afstand houden. Daarom zijn we daar streng in en attenderen hen op de 1,5 meter afstand.” Naast de extra maatregelen heeft het bedrijf ook nog de hygiënemaatregelen vanwege de plantvirussen.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.