teeltgeluid

‘Plant is goed in balans’

De teelt van de gele en groene courgettes verloopt goed, de planten geven veel vruchten.

“De laatste maand hebben we veel zon gehad, wat goed voor het gewas is geweest”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. Tot nu toe zijn de mannelijke bloemen voor de bestuiving geen probleem geweest. “Als we in de kop van de plant kijken, gaat dat de komende drie weken ook nog goed.” De bestuiving door hommels verloopt ook goed. Door de donkere periode in januari en februari viel de productie in het begin wat tegen, maar de laatste weken is dat weer iets ingehaald. Hierdoor ligt de productie nu op gelijk niveau als vorig jaar.

Door het zonnige weer geeft de courgetteteler vrij veel water. “Er zijn soms dagen van 3,5 liter per vierkante meter. In begin april is dat vrij veel. Maar het gewas heeft het nodig, want het verdampt veel door het buitenklimaat met de oostenwind en veel zonlicht.”

Gestopt met schermen

Vanwege de koude nachten met buitentemperaturen rond nul graden, was schermen in de nacht noodzakelijk. Vanaf het eerste weekend van april wordt in de nacht niet meer geschermd.

Doelman: “We zijn gestopt met schermen omdat er geen lekker klimaat in de kas was. In de ochtend voelde het bedompt aan. Het weer is eveneens beter geworden. We gaan het energiescherm ook niet meer gebruiken. ’s Nachts kan het buiten nog wel 5 tot 6 graden worden, maar die lage nachttemperatuur accepteren we dan. Doordat de buizen zijn begrensd op 50 graden, zakt de kastemperatuur naar 14 graden. Dat hebben we liever dan een bedompt klimaat. Want een rv van boven de 90% is te veel vocht in de kas en niet goed voor het gewas en de kwaliteit van de vruchten. Nu hebben we wel een lekker klimaat in de kas; rond de 20 graden en 20% luchtramen open.”

In het begin van de teelt, als de plant klein is, vindt de teler het makkelijker om te schermen. De nachttemperatuur staat op 15 graden ingesteld en een maximumbuis van 50 graden. Overdag kan de zon haar werk doen. Bij 19 graden wordt er gelucht.

Probleem met boterbloemluis

De teler heeft preventief roofmijten Transeius montdorensis uitgezet tegen witte vlieg en trips. De boterbloemluis vormde afgelopen weken een probleem. “We hebben dat eerst biologisch willen oplossen met het ter plaatse uitzetten van Aphidius ervi. Maar dat hielp niet voldoende en de verspreiding ging te snel. We kregen schade aan de vruchten, waardoor we moesten ingrijpen. Een rondje Pirimor spuiten heeft geholpen”, vertelt de teler.

Afzet geel problematisch

Doelman: “Het zijn spannende weken. De groene courgettes zijn grotendeels op contract verkocht voor de supermarkten en groentewinkels. Voor het overige deel van de groene buiten het contract zijn de prijzen goed gestegen. Doordat de horeca is dichtgegaan en verre bestemmingen zoals het Midden-Oosten niet meer bereikbaar zijn, namen de Westlandse handelaren niets af en zakte de prijs van de gele courgettes in elkaar. Na 15 maart ging de opbrengst in een paar dagen van 20 naar 3 euro per doos. We hebben gelukkig niet veel gele courgettes hoeven te storten, maar wel verkocht voor bodemprijzen.”

Normaal zet de teler geen gele courgettes voor de klok. Na overleg met veilingorganisatie ZON staan er nu elke dag toch 100 tot 150 doosjes voor de veilingklok om het achterland Duitsland te bedienen. De rest van de gele courgette gaan naar afnemers, die ook hebben meegedacht voor nieuwe markten. En omdat groen schaars is, worden toch ook gele courgettes in de winkelschappen gelegd.

‘Het wordt een raar jaar’

Doelman is blij dat veilingorganisatie ZON vanaf het begin van de coronacrisis heeft meegedacht en hem regelmatig opbelt hoe het gaat. “Ondanks de coronacrisis rollen we er redelijk doorheen, ook met de gele courgettes. Groen maakt niet alles goed, maar siertelers hebben meer problemen. Zolang de horeca niet opengaat, blijft de afzet van geel moeilijk en de prijzen naar verwachting laag. Vorig jaar waren na Pasen de prijzen van geel tot juli ook laag. Van groen zijn de prijzen hoger doordat de aanvoer vanuit het buitenland moeilijk verloopt.”

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden op het bedrijf veel meer handen gewassen. Bij een pauze zit maar de helft van de tien medewerkers in de kantine en de andere erbuiten om 1,5 meter afstand te houden. Dat werkt goed.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.