weblog

‘Improviseren en aanpassen met coronavirus’

Het is voorjaar, het moment waarop het bij veel agrarische bedrijven druk is. Zeker in de tuinbouw is het een belangrijk seizoen van het jaar, financieel en voor de opbouw van de gewassen.

Ook voor ons bedrijf moet er nu veel gebeuren. Dus het schrijven van de column moet tussen de bedrijven door.

Waar we proberen zoveel mogelijk greep te hebben op onze bedrijfsprocessen, om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, is er nu corona. Alle plannen en scenario’s die je kunt bedenken, kunnen in de versnipperaar. De huidige situatie vraagt om improviseren en aanpassen.

Hoe kunnen we zorgen dat we nog minder gevoelig zijn voor factoren van buitenaf?

De gevolgen voor de tuinbouw in zijn geheel zijn nog niet te beschrijven, maar dat het dramatisch is voor een groot aantal bedrijven mag duidelijk zijn. Het is nu overleven voor velen.

Toch moeten we ook verder blijven kijken, ook al weet ik dat dit voor sommigen niet op zijn plaats is. Er komt ook weer een moment na de crisis (of dat we leren leven met corona). Hoe gaan we dan hier sterker uitkomen, welke lessen kunnen we leren, hoe kunnen zorgen dat we nog minder gevoelig zijn voor factoren van buitenaf?

Lees het interview met minister Schouten:
Noodfonds voor telers die geen afzet hebben

Geen vergoeding totale schade

Er wordt hard gewerkt aan regelingen om de pijn te verzachten. We weten dat dit geen vergoeding gaat zijn van de totale schade, en dat de gevolgen dus groot blijven voor de getroffen bedrijven. Het is te wensen dat ook banken zich soepel gaan opstellen en niet juist de zaken moeilijker gaan maken. Vanuit Europa wordt daar ruimte geboden, maar het is de vraag of dit ook bij de bedrijven gaat komen die dat nodig hebben.

Sterkte in de komende tijd, zorg dat je gezond blijft, dan kunnen we er voor blijven werken om weer uit deze periode van crisis te komen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.