teeltgeluid

‘Generatieve insteek houden’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk wordt begin week 10 met smart gewacht op meer zon.

John van der Voort: “Het gewas staat lekker groeierig. Maar vanwege het vrij donkere weer is de zetting matig en doen we heel rustig aan met de temperatuur. We vinden dat de knoppen goed staan, maar we hebben wel keihard licht nodig om meer zetting te krijgen. Dat valt nu niet helemaal mee. Dat zie ik ook overal om me heen bij collega-paprikatelers.”

Met gewaswerk is het heel rustig. “We wachten tot we kunnen beginnen met oogsten.” Dat zal naar verwachting rond 20 maart op gang gaan komen.

Vast folie

Het vaste folie is er in januari al uitgegaan. “Dat is eigenlijk te vroeg. Normaal probeer ik altijd begin februari te halen. Dan kun je wel een paar weken vooruit kijken om te beslissen of het eruit kan. Maar achteraf ben ik er blij mee dat ik het er nu vroeger uitgehaald hebt. Ondanks het donkere weer hebben we er goed zetting aan gekregen. Daar hebben we ook op gedund, om makkelijker opvolging te krijgen.”

We stoken rustig op zodat we niet te vroeg op temperatuur zijn

Schermen

Bij het beweegbare schermdoek is het iedere dag weer aankijken wanneer het open of dicht kan. “Ik probeer flink open te gaan, om een generatieve insteek te houden. Maar als het overdag alleen maar koud en regenachtig is, dan wil het scherm overdag ook wel eens wat langer dicht blijven.”

Het vlot willen open van het scherm hangt ook samen met het rode paprikaras Vinales, dat een generatievere sturing vraagt dan voorheen Maranello. “We stoken ook rustig op, zodat we niet te vroeg op temperatuur zijn. Daarmee proberen we de plantlengte in bedwang te houden. Want dit ras heeft de neiging om langer te worden dan de standaard rassen.”

Forse EC

Na een voornacht van 16,5 graden Celsius wordt een nanacht van 18,5 graden aangehouden. Overdag is dat 21 graden, maar met donker weer doet Van der Voort ook overdag rustig aan, en blijft de dagtemperatuur beperkt tot 20,5 graden Celsius.

Bij de watergift wordt een EC van 3 mS/cm aan voeding meegegeven, wat resulteer in een mat-EC van 4,5. “Voor de generatieve sturing van het gewas wil ik een beetje forse EC erin houden.”

Spint

Bij de plagen komt spint een beetje opzetten. Verder is er een beetje trips te vinden, maar met de aanwezige montdorensis en Orius lijkt het goed te gaan om die onder controle te houden. Luis is nog niet gevonden.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.