weblog

‘Geen Varend Corso maar toch nog feestje?’

En ook het Varend Corso in het Westland gaat niet door vanwege het coronavirus. Maar Rob Baan hoopt toch dit jaar nog met een alternatief te kunnen komen.

Dit jaar zou de Westlandse drijvende optocht van creatief bemande en bevrouwde bloemen- en groenteschuiten langs een half miljoen toeschouwers een maand eerder plaats vinden. Begin juli in plaats van begin augustus. Met meer publiciteit omdat het corso dan niet meer zou samenvallen met de alle aandacht wegtrekkende botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. En ook nog met voor het eerst een omweg tot in het centrum van Den Haag, was het Varend Corso klaar voor wat wel een nieuwe start kon worden genoemd.

Financieel nu geen ruimte

Maar op die nieuwe start zullen we vanwege de coronacrisis een jaar en 3 maanden moeten wachten. Want helder werd wel, zo stelt corso-voorzitter Rob Baan, dat de ondernemingen in de glastuinbouw nu alles op alles moeten zetten om überhaupt overeind te blijven. Vooral de sierteelt wordt hard getroffen. Maar ook in de groenteteelt, Baans eigen bedrijf Koppert Cress bijvoorbeeld, zijn de gevolgen niet mals. Nu fondsen werven voor een feestje – hoezeer we allemaal toe zijn aan een feestje – zou niet passend zijn.

“Sponsorwervers kunnen niet met goed fatsoen bij kwekers langs waar gevulde containers met doorgedraaide teelt op het erf staan. Datzelfde geldt voor de kernen, die sponsoren zoeken bij lokale ondernemers met gesloten deuren”, aldus het corsobestuur.

Deelnemers meldden zich al af

Van deelnemers, zowel commerciële als kernboten, ontving het bestuur al afmeldingen. Organisatorisch is het voor hen onmogelijk om, met inachtneming van het samenkomstverbod, een boot op te bouwen. Ook al zouden alle beperkende coronamaatregelen per 1 juni teruggeschroefd kunnen worden, dan zou de voorbereidingstijd voor het ontwerpen en bouwen van kwalitatief goede corsoboten te kort zijn.

Lees verder onder de film.

Bijdrage uit noodfonds

In zijn videoboodschap laat Baan weten dat hij er met het bestuur van het corso naar kijkt om wellicht met een bijdrage uit het noodfonds voor de tuinbouw later dit jaar toch nog iets feestelijks te organiseren. Niet zo grootscheeps als het corso, maar Baan kennende vast niet iets onopvallends.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.