teeltgeluid

‘Dankzij tussenzetsel minder hozerige zetting’

Bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk heeft het gewas het de laatste paar weken moeilijk gehad vanwege de donkere weersomstandigheden.

Paul Moerman, begin week 12: “We hebben steeds onder de normale stralingshoeveelheden voor deze tijd van het jaar gezeten. Maar nu het wat zonniger geworden is, zie je wel direct hard herstel. Het is daarbij een voordeel dat wij in week 7 en 8 nog een tussenzetting hebben gehad. Daardoor gaat de productie gelijkmatiger door. Veel collega’s hebben een eerste zetsel, met een volgende daarboven, met niets ertussenin. Met dit mooiere weer zal daar wel meer hozerigheid komen.”

Weinig gewaswerk

De hoeveelheid gewaswerk valt momenteel mee. “Je vliegt er doorheen. Na dat donkere weer heb je niet veel topwerk. De verwachting is wel dat het gewaswerk de komende tijd zal gaan toenemen.”

In week 12 is het eerste rondje begonnen waarbij de vruchten rood geoogst kunnen worden. “Maar de hoeveelheid valt nog niet mee. In week 13 zal het pas echt op gang komen. Het is toch een beetje trager dan normaal, door het donkere weer dat we gehad hebben.”

Van stoken naar luchten

Er wordt een voornacht van 18 graden aangehouden, een nanacht van 19 graden, en een stooktemperatuur van 20,5 graden op de dag. “Die laatste begint al minder bepalend te worden met warmere buitenomstandigheden. We luchten op 23,5 graden. In de middag mag dat naar 27 graden opbouwen. “Gina is best wat groeierig naar de zomer toe, dus die willen we via hogere dagtemperaturen dun houden.”

Bij de watergift wordt 2 tot 2,5 keer de instraling aangehouden. “Met groeiherstel door betere weersomstanden en door het meer oogsten, zie je de opname wel veranderen. We zitten nu nog rond 3,5 EC in de mat. We druppelen 3 EC mee. Maar eerdaags zal dat naar 2,7 gaan.”

Preventief biologische bestrijding van luis

Met de meeste plagen is het nog heel rustig. Er is nog geen trips aanwezig, zodat er niets extra wordt uitgezet bovenop de eerder preventief geïntroduceerde montdorensis. Luis is er ook nog niet, maar preventief worden daartegen al wel twee soorten biologische bestrijders ingezet. “Zeker omdat Plenum is weggevallen als correctiemiddel, is het belangrijk om luis goed onder controle te houden.”

Wel zijn de eerste spintplekjes begonnen, waartegen ruimschoots Phytoseiulus wordt bijgezet.

Belichte teelt zet vlotter

Op een andere tuin, met een belichte paprikateelt, zit al wel behoorlijk wat trips, ondanks de uitgezette montdorensis. “Daar zijn in week 11 twee Orius per vierkante meter uitgezet. Deze week volgen er nog vier.”

De bijdrage van de lampen, bovenop het schaarse zonlicht, is goed terug te zien in de teelt. “De zetting is duidelijk stabieler dan in de onbelichte teelt. De knoppen blijven beter. Als er dan zon komt, dan kunnen ze direct doorzetten.” Door de vlottere ontwikkeling kan in week 12 al redelijk wat rood gesneden worden. Een rondje van 3 tot 4 ons per vierkante meter.

Minder belichtingsuren

De lampen gaan boven de 250 watt instraling uit. “We starten ’s nachts nog om 02.00 uur, maar voor 10.00 uur zijn ze meestal al weer uit. En nu doseren we nog OCAP-CO2. Maar deze maand begint ook het CO2-seizoen weer, waarbij we CO2 met de wkk gaan draaien. Dan gaan de lampen helemaal uit, anders kom je met warmte-overschotten te zitten.”

Afwachten personeelssituatie

Wat de corona-uitbraak voor effecten gaat hebben op de personeelsbezetting, aan tijdelijke krachten, blijft nog spannend. “Tot nu toe valt het nog wel mee. We hebben nog geen mensen zien vertrekken. En een aantal die nog onderweg zijn hierheen, zeiden dat ze hun land nog wel uit mogen. Vanwege het donkere weer zullen we hier tot week 18 nog geen grote producties draaien. Maar daarna zal de arbeidsbehoefte weer sterk gaan toenemen. Het is dus de vraag hoe lang deze situatie gaat duren.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.