Doorgaan naar artikel

‘Actief klimaat dankzij schermventilatoren’

Bij Dave van der Ploeg in Nootdorp is in week 9 begonnen met de komkommeroogst van de ranken.

In week 6 zijn de eerste vruchten van deze teelt geoogst, waarna de stam in drie weken is leeggeoogst. Er zijn vier stammers aangehouden. De ranken kwamen er goed uit, met wel een overgangetje van een week tussen de oogst van de stam en rank. In week 10 is de productie wat minder. “We hopen op zon, zodat de productie weer toeneemt.”

Gewaswerk

Aan gewaswerk wordt een half rondje per week besteed aan rankjes toppen of omlaag trekken. Een blaadje eruit halen is nu nog niet echt nodig. “We gaan daar uiterlijk tot week 12 mee door.” Verder is in week 9 het uitschot in het bovenste oksel eruit gehaald. “Dat groeit toch vaak niet goed door.” De plant kan dan beter zijn energie in goede productie van de hoofdranken stoppen.

Airmix-ventilatoren

Het vaste AC-folie is er eind januari uit gegaan. “Met buitentemperaturen van 10 graden en hoger ging het te veel in de weg zitten.” Door de vrij warme winter konden de nieuw geïnstalleerde Airmix-ventilatoren, die koudere lucht van boven het scherm in de kas kunnen blazen, weinig benut worden in de folieperiode. “Maar nu, met donkere dagen waarop het beweegbare schermdoek dicht blijft, is het wel fijn om ze te gebruiken. Ondanks het dichte scherm kun je een actief klimaat houden. Het vocht is overdag beperkt gehouden onder het scherm, met een vochtdeficiet van ongeveer 2.”

Op een hele donkere dag kan het scherm ook gerust wel eens een hele dag dicht blijven

Schermgebruik

Het doek loopt bij 200 watt instraling open. “Als het even kan, gaat het open. Het weinige licht dat er is, wil je wel benutten. Maar op een hele donkere dag kan het scherm ook gerust wel eens een hele dag dicht blijven.”

Overdag wordt een temperatuur van 21,5 graden Celsius aangehouden. Er staat een kleine voornacht van 19,7 graden ingesteld, gevolgd door een nanacht van 20 graden Celsius. De dosering van zuivere CO2 staat op 500 ppm, met de mogelijkheid tot een verhoging op licht van 175 ppm.

Drain realiseren

Met de watergift probeert Van der Ploeg iedere dag richting 25 tot 30% drain toe te werken. Wat uiteraard op een zonnige dag, via de starts op straling, met meer water gerealiseerd wordt dan op donkere dagen. Er wordt 2,8 EC meegegeven, wat resulteert in 3,4 EC in de mat.

Preventieve biologie

Aan ziektes of plagen is nog helemaal niets gevonden. Voorbehoedend zijn al wel in week 8, bij een op de drie planten, zakjes montdorensis opgehangen. “Hopelijk kunnen we het daar tot het einde van deze teelt mee redden.”

De opvolgende teelt met Lausanne zal 25 maart gezaaid worden, om op 17 april te kunnen planten.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dave van der Ploeg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin