teeltgeluid

‘Vruchtdunning afstemmen op bladafplitsing’

Op een van de twee teeltlocaties bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel is op 23 december een hogedraadteelt komkommer geplant, met een jonge 23-daagse plant.

In week 6 wordt daar een scheut bijgemaakt waar twee blaadjes aan zitten. Er zijn van elke plant al ongeveer vijf vruchten geoogst.

Na een klein voornachtje van 18 graden gaat de temperatuur naar 21 graden, op het moment dat rond 21.00 uur de lampen aan gaan.

Er wordt 19 uur per dag belicht. Om te zorgen dat de kastemperatuur door de lampwarmte niet te snel oploopt, wordt gestart met een halfuurtje op 50% capaciteit.

Ook bij het afschakelen gaan de lampen het laatste uurtje slechts voor de helft aan, om het gewas niet te snel af te laten koelen.

Bladafsplitsing

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Het is een beetje opletten dat de etmaaltemperatuur niet te hoog oploopt, anders krijgen we te veel bladafsplitsing. Dan nog staat het ter discussie of we niet twee oksels leeg moeten maken, zodat de plantbelasting tijdens de oogst in week 10 en 11 niet te hoog gaat oplopen bij het aantal aangehouden stengels per vierkante meter.”

Vanwege de gehanteerde regels van de Milieukeur-certificering mag tijdens het schermen in de nacht niet meer dan 2% gekierd worden, om lichtuitstoot te vermijden. “We zitten daarom boven het scherm te luchten. Dat is wel zonde, omdat je daarbij ook wel wat vocht kwijt raakt.”

Luchtvervuiling, mist en Ruhrgebied

Met nog vaak gesloten luchtramen wordt alleen zuivere CO2 gedoseerd. “Ondanks die zuivere CO2 zie je niveauwaardes van ongewenste gassen, die we meten met snuffelpalen, toch soms nog oplopen. Daaraan merk je dat de buitenlucht die je binnen haalt niet altijd schoon is.”

Zeker met mistige weersomstandigheden registreren de sensoren dat luchtvervuiling blijft hangen. “Om nog maar niet te spreken van momenten dat we oostenwind vanuit het Ruhrgebied hebben. Bij collega’s die ook snuffelpalen hebben, zie je op dezelfde momenten een piek ontstaan in gassen die schadelijk kunnen zijn.”

Extra avondbeurtje

Bij de watergiften wordt nu tijdelijk een extra avondbeurtje gegeven, om spanning op het gewas te houden. Dat helpt om te zorgen dat de scheutjes er goed uit komen. Er wordt 3 EC meegedruppeld. Er komt net 2 EC terug in de drain. “Daaraan zie je dat het gewas voeding vreet, en dus z’n best doet.”

Alert blijven op wittevlieg

In een andere kas-afdeling staat een doorteelt tomaat, die tot Pasen doorgaat. “Tijdens het donkere weer had het gewas het wat moeilijker, maar nu komen de trossen er weer goed uit, en is ook het gemiddeld vruchtgewicht aan het toenemen.”

Gelukkig hebben de planten geen last van agressieve plagen als galmijt of Tuta absoluta. “We blijven wel een beetje opletten voor wittevlieg. In de tomaten zelf willen we die kort houden, in verband met het kunnen overbrengen van virussen, en we willen ook niet dat er wittevlieg naar de komkommerteelt gaat. Daarom zetten we veel Encarsia uit, 4 tot 6 per week. Dat is best fors.”

Om en om dunnen

Op een andere locatie is 8 januari een belichte komkommerteelt gestart. Hier met een volwaardige 30-daagse plant. In week 6 is daar een begin gemaakt met oogsten. Overal is om en om gedund, zonder setjes aan te houden, om niet het risico te lopen op te veel bladafsplitsing in combinatie met de extra aangehouden stengel. “In week 5 hadden we daardoor wel net ietsje te weinig vruchten. Maar liever wat zwaarder oogsten dan dat je later het oogst-ritme kwijt raakt.”

De extra aangehouden stengel is al voor het oogsten aangehouden. “Als je het niet dan doet, zou je ermee moeten wachten tot het gewas weer meer kracht krijgt nadat de oogst op gang is gekomen.”

Op de hoofdstengel zijn er twee blaadjes tussenuit gehaald. Vorig jaar is die maatregel goed bevallen. “Alleen hebben we het nu direct gedaan, gelijk met het clippen. Dat kost minder arbeid dan vorig jaar, toen we het later deden, en we er een aparte gewashandeling voor moesten uitvoeren.”

Vanglinten

Op beide tuinen zijn in de komkommer-gewassen heel veel gele vangstrips opgehangen tussen de koppen van de planten, in navolging van wat bij tomatenteelten gebruikelijk is. Dat helpt, want Encarsia heeft het lastig om een goede populatie op te bouwen in een hogedraadteelt komkommer. Omdat daar veel blad geknipt wordt, zitten bladeren te kort aan de plant om alle Encarsia-eitjes uit te laten komen.

Vruchtkleur

Er staat ook nog een traditionele komkommerteelt met 16 en 17 januari geplante Proloog. “De bloemen van de eerste komkommers zijn nu mooi open. We gaan twee keer om en om een setje van twee vruchten aanhouden. Dan kijken we of we er daarna nog één of twee vruchten uit halen.”

De komkommers zijn duidelijk lichter van kleur dan die uit de belichte teelt. “Dan merk je hoeveel die lampen doen, ook al hangt er niet zo’n grote belichtings-capaciteit. Maar het is in deze periode altijd nog een stuk meer licht dan die 70 Joules van buiten.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.