teeltgeluid

‘Minder licht dan in het Westland’

“Het nieuwe trostomatenras Marinice is in de belichte teelt beter dan Merlice”, zegt Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr).

In de belichte teelt van Merlice op onderstam Maxifort (De Ruiter Seeds) is het oogsten in week 2 begonnen. De teelt van 3,5 hectare met hybride belichting (Son-T en interlighting) loopt aardig op schema. De plantkwaliteit is goed. “We hebben drie-koppers geplant, waardoor we gelijk met 2,9 stengels per vierkante meter zijn gestart. Van deze stengels oogsten we momenteel”, vertelt de tomatenteler. “Met kerst hebben we een dief aangehouden, waardoor we nu op 3,8 stengels per vierkante meter zitten. In week 2 bloeide de eerste tros op deze extra stengel al. Omdat dat best snel is, was het zaak om alles in balans te houden wat betreft groei en bloei. Door te weinig buitenlicht, wat we met de hybridebelichting niet kunnen compenseren, moesten we het rustig aan doen met de teelt en de etmaaltemperatuur laten zakken van 19 naar 18 graden. Nu gaan we die weer opschroeven en hopen op meer buitenlicht.”

Vitaler gewas

In kas 2 van 6 hectare met alleen Son-T belichting staat 5 hectare Merlice, ook op onderstam Maxifort, en 1 hectare Marinice (De Ruiter Seeds) op onderstam Equifort (De Ruiter Seeds). Ook hier is de etmaaltemperatuur met een graad verlaagd. Van der Kaaij: “De plant van het ras Marinice is zwaarder en heeft een betere stengel in vergelijking met Merlice. Ondanks weinig buitenlicht hebben we er een goede stengel bij gezet. Het is toch leuk om te kunnen melden dat een nieuw ras beter is.” In week 5 was er 1.400 joule aan buitenlicht, wat heel weinig is. “Om er stengels bij te zetten, hebben we meer buitenlicht nodig. De capaciteit van de belichting is hier ontoereikend voor.”

De weggroei vanaf de start was heel gelijkmatig

Productie loopt achter

De productie van Merlice in kas 1 loopt iets achter op vorig jaar. “Dit komt door de drie-koppers, omdat deze later in bloei komen. Vooraf wisten we dat wel en hebben daarom ook 3 dagen eerder gezaaid. Maar dat blijkt niet voldoende te zijn om dezelfde vroegheid te behalen. We moeten de volgende keer nog eerder zaaien. Dus als je verwacht dat de trossen gaan bloeien, maar het gebeurt niet, loop je toch achter. Maar omdat we van 2,9 stengels oogsten, hopen we de achterstand later in te lopen. Zo verwachten we in februari een betere oogst dan vorig jaar”, aldus de tomatenteler.

Minder waterverbruik bij Son-T

“De kas met Son-T belichting gebruikt minder water dan de kas met hybridebelichting. Dit hadden we andersom verwacht. Son-T heeft meer lampwarmte. De hybridekas moet meer worden gestookt met buiswarmte (meer buisvraag) en heeft meer waterverbruik, dat is bijzonder. De stand van het gewas is in deze kas heel anders: veel gezonder en staan meer te verdampen. De plantkwaliteit is beter en dat is mooi om te zien. Wat het effect op de productie is, is nu nog niet te zeggen.”

Nultolerantie

De biologische gewasbescherming is onder controle. Van der Kaaij: “Tot kerst hebben we met de bestrijding nultolerantie toegepast en chemisch gewerkt, omdat we geen enkel insect tolereerden. Daarna hebben we roofwantsen Macrolophus en sluipwespen Encarsia en Eretmocerus uitgezet. We blijven scouten. De genummerde vangplaten, die wekelijks worden geteld, zijn nog schoon.”

Het nieuwe ras is dus wat rommeliger op de tros, maar daar zijn we op gefocust

Bewust minder groeikracht

“In de onbelichte teelt van 4 hectare hebben we gekozen voor het nieuwe trostomatenras Marinice, op onderstam Stallone. Deze onderstam heeft niet zo’n sterke groeikracht. Dat hebben we bewust gedaan, omdat we andere jaren een te sterke groei hadden en met Marinice zou dat nog meer zijn.” De weggroei vanaf de start was heel gelijkmatig. De plant is bij de eerste bloeiende tros op het plantgat van de mat gezet. In week 6 is al de derde tros gaan bloeien. Standaard worden de trossen op 5 gesnoeid.

Er is Pepinovirus ingebracht (handmatig ingewreven in blad) en dat gaat goed. De plant heeft er weinig last van. De teler vindt dit een positief teken in vergelijking met Merlice, dat nogal last kan hebben van virus. In dit gewas is ook drie keer chemisch gespoten tegen insecten. In week 6 zijn Macrolophus en Encarsia uitgezet.

Positief verschil

Van der Kaaij: “Er is opvallend weinig diefgroei in Marinice, wat waarschijnlijk door weinig buitenlicht komt. Het verschil met Merlice is tot nu toe positief. Wel zijn de trossen van Marinice wat onregelmatiger door af en toe een zijtak en bonk. In de tweede tros komen we dat al niet meer tegen. Het nieuwe ras is dus wat rommeliger op de tros, maar daar zijn we op gefocust.”

Door weinig buitenlicht gaat de teelt traag en loopt achter. “De etmaaltemperaturen blijven steken op 16+ graden. Hoger kunnen we niet, want dat lukt absoluut niet met weinig buitenlicht. Het lichtniveau heeft te maken met onze ligging in Friesland, waar we een kortere daglengte hebben dan in het Westland. Dat maakt helaas het verschil in de winterperiode. Friesland loopt in licht ieder jaar achter op het Westland. Vanaf half februari is het historisch gezien beter en kunnen we meedoen met het Westland.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.