teeltgeluid

‘Geen folie bij komkommer onder nieuw schermdoek’

Bij komkommerteler Arthur van Geest in Tinte is 27 en 28 december Proloog geplant.

Inmiddels (in week 8) is Van Geest de laatste van de vier aangehouden stamvruchten aan het snijden. Vanwege periodes met donker weer is hij de eerste komkommers een paar dagen later gaan snijden dan vorig jaar. De ranken zijn er goed uitgekomen. In week 8 moet hij de subranken snoeien. “Het groeit allemaal rustig van het jaar. Met gewaswerk is het daardoor ook rustig geweest. Nu begint het wel iets drukker te worden.”

Geen AC-folie

Er wordt een voornachtje van 19 graden aangehouden, waarna de nacht naar 19,7 graden gaat. Overdag wordt een temperatuur van 20,5 tot 21,5 graden aangehouden. Dit jaar is geen AC-folie gebruikt. “Normaal doen we dat wel, maar we hebben nu net een nieuw schermdoek. Dan trekken we de eerste jaren geen folie. Voor de temperatuur hebben we de laatste jaren ook niet echt een foliescherm nodig gehad. Al geeft zo’n folie natuurlijk altijd wel wat extra snelheid.

In het eerste en laatste paadje, langs de gevel, hebben we nu wat spint gevonden

Scherm vlot openen

Kwart over 9 ziet Van Geest het scherm opentrekken. Het schermdoek gaat makkelijk open. “De laatste dagen zie je het wat vochtiger worden. Dan trek ik het liever wat eerder en sneller open, dan dat ik ga luchten boven het scherm.”

Bij de watergift probeert Van Geest 30% drain te realiseren. Hij geeft 3,1 EC mee, met een halve punt aftrek als lichtverlaging. De mat-EC komt daarmee op 2,8 tot 2,9 mS/cm uit.

Spint gevonden

De teelt is biologisch gestart. “In het eerste en laatste paadje, langs de gevel, hebben we nu wat spint gevonden. “Dan weet je dat je de rest van de tuin nu ook goed in de gaten moet gaan houden.” Er waren al twee rondjes montdorensis uitgezet. “Voor die spintplekken komen ze straks ook nog een paar kokertjes Fytoseiulus brengen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.