‘Positieve berichten duwen energieprijzen omhoog’

Sjors de Bruijn
Voordat de Britse lockdown verhevigde, stuwden positieve berichten de energieprijzen omhoog.

Het Aziatische herstel na de coronapandemie heeft voor de grondstoffenhandel een prijsopdrijvend effect teweeggebracht. Zoals we twee weken geleden al vermelden in ons marktrapport wordt er steeds meer gas naar de Aziatische markt getransporteerd. Door kou en de afschakeling van vervuilende kolencentrales wordt de Chinese vraag naar gas steeds groter. De aanvoer van gas wordt verzorgd vanuit Rusland via de gaspijpleiding uit Siberië en via LNG-boten uit Amerika. Door de grotere vraag vanuit Azië stegen afgelopen week ook de prijzen voor gas op de Europese markt. LNG-schepen laten Europa links liggen en varen door naar Azië, waar hogere prijzen worden betaald.

Daggas beetje omlaag

De prijzen van de daghandel lieten afgelopen week een lichte daling zien als gevolg van de milde temperaturen. De prijzen hadden lager kunnen zijn als er minder gas nodig was geweest voor de opwek van elektra, maar omdat er voor elektra wat aanvoerproblemen zijn vanuit Scandinavië en Engeland heeft dit niet zo mogen zijn.

Vraag en aanbod nog net in balans

Zo goed als alle gascentrales in Nederland zijn in bedrijf voor de opwek van elektra. Een mager elektra-aanbod is hiervan de oorzaak. De aanvoer via de Cobra-kabel uit Denemarken is nog tot eind januari niet mogelijk, en vanuit Groot-Brittannië is ook een kabel die door een technisch defect niet kan leveren. Hierdoor is de daghandel tot eind januari mogelijk volatieler doordat er op dagen dat er minder aanvoer van wind is, er geen andere vervangende opwek mogelijk is.

De langetermijncontracten voor stroom zijn licht gestegen, mede door toedoen van een eindejaarshausse. De CO2-emissierechten, onderliggende kostencomponent van elektratarieven, zijn tegenwoordig een gewilde commodity om mee te speculeren en de beurzen hebben naar het einde van het jaar een sprintje getrokken.

Lees verder onder de grafiek

Britse batterijenfabriek

Onlangs heeft de Britse overheid aangekondigd om miljarden ponden te gaan investeren in een batterijenfabriek. De Britten gaan groot inzetten op batterijen om er op die manier voor te zorgen dat het elektriciteitsnet in balans blijft. De bedoeling is om op momenten dat er te veel aanbod van elektra is dit op te slaan in de batterijen en vice versa op momenten dat er een tekort is.

Plafond olieprijs lijkt bereikt

De prijzen voor ruwe olie stegen tot de hoogste waarde sinds het vroege voorjaar, nadat de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika groen licht had gegeven aan het Pfizer Covid-19 vaccin. Ondertussen bereiden handelaren, die de afgelopen weken met hernieuwde gretigheid olie hebben gekocht en futures hebben aangestuurd, zich voor op een marktcorrectie. Handelaren van hedgefondsen vertraagden hun aankopen van ruwe olie en derivatencontracten, aldus marktkenners. Het is de vijfde week op rij dat handelaren groot inkopen vanwege een robuust vertrouwen over de toekomstige vraag naar olie. Het Aziatische herstel van de pandemie is zeker optimistisch voor olie. Volgens een recent Bloomberg rapport nemen de brandstofvoorraden gestaag af, waarbij India, China en Japan een herstel van de vraag naar benzine melden.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.