teeltgeluid

‘Met belichting is meer op zetting te sturen’

Het nieuwe teeltseizoen is weer opgestart bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk.

Op 24 en 25 november is het zaaisel van 10 oktober geplant, op 3 en 4 december volgde de 21 oktober-zaai. De vroegste planting is een belichte teelt met het ras Margrethe. Paul Moerman: “Dankzij de 5.000 lux belichting ben je een maand eerder. Je kunt ook meer op zetting sturen, waardoor je meer in de gaten van de onbelichte teelten valt. Want zonder belichting krijg je die eerste zetting er nooit gemakkelijk aan. Het zijn teeltvoordelen, maar je kunt daar niet op investeren. Dat is niet rendabel. Het is dat die belichting er toch al hing toen we die locatie overnamen.”

Sterker gewas onder belichting

Na een start van enkele dagen op 20 en 21 graden Celsius is daarna 22 graden vlak aangehouden. Nu de teelt weer richting zetting gaat, zijn de dag- en nachttemperatuur inmiddels al weer wat uit elkaar getrokken naar 21 en 18 graden Celsius. Om die zetting te stimuleren, gaan begin week 52 de lampen aan. Eerst tussen 7.00 uur en 16.00 uur. Als de vruchten eraan hangen, wordt het aanschakelen vervroegd naar ’s nachts 2.00 uur. Daarmee wordt 18 Joule per uur toegevoegd. Het effect van het groeilicht is altijd vrijwel direct te merken. “Na drie tot vier dagen zie je het verschil al. Het gewas groeit dan veel sterker.”

Scherm vaker open

Het schermdoek lag met het koude weer bij de start redelijk veel gesloten. Wel ging het bij 160 of 170 Watt instraling open. “Zeker voor de doorworteling is dat wel lekker. Nu het buiten zonniger wordt, gaat het scherm makkelijker open. Startend op 160 Watt instraling of bij meer dan 10 graden buitentemperatuur overdag. De minimumbuis staat op 38 graden Celsius. Als daarbij de dagtemperatuur oploopt, dan is dat een teken dat het scherm open moet.”

Trips beheersen

De afgelopen teelt is geëindigd met een behoorlijke druk van trips. Daarom wordt met zes rondjes bespuitingen gestart, om echt schoon te kunnen beginnen. Tussen half en eind januari kan dan de biologische bestrijding met montdorensis beginnen. “Daarbij hangen we ook eerst volvelds vangplaten uit, 2.500 stuks op 5,5 hectare. Alles wat je aan trips weg kunt vangen is meegenomen. En uiteindelijk is het de Orius waar we het echt van moeten hebben. Maar die kun je nog niet zo vroeg inzetten.”

Verder wordt gestreefd om vrij te blijven van stinkwantsen. “Wij hebben er afgelopen teelt niet veel last van gehad. Maar er is wel angst om al vroeg wantsen te krijgen.” Daarom is ook een bestrijding met Gazelle uitgevoerd.

Op drie stengels zetten

De onbelichte teelt met Gina is ook goed van start gegaan. “Het plantmateriaal was veel gelijker dan vorig jaar. Gina geeft wel veel scheuten, wat het rommeliger en even een lastiger klus maakt om hem netjes op drie stengels te zetten. Maar daarna staat er wel een mooie plant.”

In deze latere onbelichte teelt worden pas in week 52 de dag- en nachttemperatuur iets verder uit elkaar getrokken. “Daar mag het eerste zetsel er op het derde oksel aankomen, met twee vruchten per plant. En als dat niet zou lukken, dan op het vierde oksel, en dan wel met een vrucht op elk van de drie stengels. Die strategie is ons goed bevallen.”

In tegenstelling tot de belichte teelt, zat er in de onbelichte teelt geen trips in de afgelopen teelt. Het aantal bespuitingen om schoon te starten blijft daardoor waarschijnlijk tot drie behandelingen beperkt.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.