teeltgeluid

‘Goede kleur en kwaliteit polysla’

“De sla groeit voorspoedig en bijmesten met kalksalpeter is tot nu toe niet nodig”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.

De eerste polysla, die 10 september is geplant, is in de derde week van november geoogst. “De kwaliteit is goed en het gewicht is 180 gram. Dit is niet al te zwaar, maar daar hebben we een afnemer voor.” Leenheer teelt de sla op contract.

De basisbemesting is goed, waardoor bijmesten met kalksalpeter via de regenleiding niet nodig is geweest. De sla heeft een goede kleur.

Preventief spuitschema

Tegen meeldauw (wit) en aanslag aan onderkant van het gewas spuit de teler preventief volgens een vast schema. Zeven dagen na het planten spuit hij met Signum, Proplant en Switch. Twee weken daarna wordt nog een keer met Proplant gespoten. Hierin wordt Batavia tegen de luis meegenomen. Dan twee weken niets spuiten en vervolgens een bespuiting met Previcur. Hierdoor heeft de teler geen last van meeldauw in de sla. “Voor een schone grond stomen we iedere twee jaar de grond. Dat is van belang om een gezond gewas te kunnen telen.”

Dubbel aanplanten bij tragere groei

In week 50 zijn de laatste 15.000 stuks sla van dit seizoen geplant. In september werd nog iedere week het dubbele aantal aangeplant, omdat het gewas in de herfst langzamer groeit. De laatste tijd is om de week geplant. De laatste oogst verwacht de teler in de tweede week van maart. Daarna wordt weer gestart met de teelt van basilicum.

Gewasverdamping stimuleren

Leenheer: “De paksoi groeit wel door, maar nu minder hard dan in de zomerperiode. Op dagen met zon, groeit het gewas beter. Bij donker weer groeit het erg langzaam. We doen dan de luchtramen, inclusief het tegenlucht, helemaal open voor doorstroming om de gewasverdamping te stimuleren. Vochtafvoer is nodig om de RV niet te hoog op te laten lopen. En omdat het buiten ook vochtig is, lukt het niet goed om de RV laag te houden. Voor de gewasgroei is dat niet gunstig.”

Vochtgehalte

De teler houdt het vochtgehalte goed in de gaten en past de watergift aan. Hij geeft veel minder water, omdat het gewas in deze tijd bijna niets verdampt. “We proberen in deze periode droger te telen. De Shanghai paksoi is gevoelig voor waterranden door te hoge worteldruk. Reden om de gewasverdamping te stimuleren, maar dat valt niet mee met donker weer. Toch is het redelijk gelukt.

Luchtcirculatie

“In de morgen als het koud is, doen we toch de CO2-kannonen aan om CO2 de kas in te blazen en voor luchtcirculatie. Dat helpt wel, maar weet je pas echt als je gaat oogsten. De onderkant van gewas controleren we wel op aanslag, maar omdat het vaak pleksgewijs is, zien dat pas bij het oogsten.”

Het gewicht van de paksoi is 350 gram. “Dit is wel wat lichter dan normaal in deze tijd, maar de vraag is goed.” De productie gaat naar supermarkten en naar een Aziatische groothandel.

Wittevlieg uit koolgewassen

Eind oktober had de teler in de kas in IJsselmonde veel last van witte vlieg gehad, die door invlieg van koolgewassen buiten naar binnen kwamen. “Door de koude nachten wordt de overlast van witte vlieg minder. Met bespuitingen hebben we het onder de knie gekregen. Daags na het planten spuiten we met Batavia tegen larven en Oroganic tegen de volwassen vliegen. De vliegen moeten we wel raken. Dat doen we door het gewas plat te spuiten, omdat ze aan onderkant van blad zitten.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.