teeltgeluid

‘Geen eigen opkweek na Fusarium’

Voor beide komkommer-tuinen bij Harry van Winden in Made (N.-Br.) is weer gezaaid bij de plantenkweker.

De vroegste Proloog zal 4 en 5 januari worden geplant, de latere planting volgt tien dagen later, op 14 en 15 januari. Het was gebruikelijk om de planten voor de eerste teelt zelf op te kweken, maar na wat Fusarium opgelopen te hebben in het afgelopen seizoen vindt hij dat nu te risicovol. Met een afdeling eigen opkweek is de kans groter om ergens een steekje te laten vallen in het hygiëne protocol.

Extra beluchten

“We zijn enkele jaren vrij van geweest van Fusarium, maar het is toch weer ergens vandaan gekomen. Als je het eenmaal op de tuin hebt, is het heel lastig om er weer vanaf te komen.”

Als bijkomende maatregel, naast alle hygiënemaatregelen, wordt het water extra belucht. Van Winden heeft beluchtingspompen laten aanbrengen in de schoonwaterdrain en bij de dagvoorraad.

Invlieg trips

Het staartje van de afgelopen herfstteelt is niet verkeerd geweest. Bij de laatste planting is de beoogde eindproductie redelijk benaderd, ondanks het slechte herfstweer. In de andere kas heeft het gewas wel erg geleden onder veel invlieg van trips tijdens de hitteperiode. “Het bovenste blad en de kopjes waren ineens grijs. We hebben 5 tot 6 komkommers per vierkante meter gehad die waren aangeprikt. We zijn er kort op blijven zitten, met voldoende inzet van biologie.”

Schoon eindigen

“Later in de teelt heeft die biologie de trips weer helemaal op weten te vreten. Als je schoon eindigt, is de start van de nieuwe teelt meestal ook weer vrij rustig. En met plastic loopfolie heb je ook minder problemen dan in de tijd dat we nog alleen gronddoek hadden. Toen konden ze makkelijker wegkruipen. In de komende teelt gaan we wel direct vangplaten ophangen en na anderhalf tot twee weken weer biologie uitzetten.”

In de nieuwste kas is op het laatst nog wat virus gevonden. “We zagen een paar verdachte planten, en ineens hadden we toen toch in een paar paden virus.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.