weblog

‘Zet geen handtekening onder klimaatakkoord’

Wij zijn nu bezig de kas schoon te maken. Alles gaat eruit, bakken, bokken waar de buisrail op ligt, alles gaat door de wasstraat en wordt ontsmet.

Aanstaande maandag komt de loonwerker en die spuit de kas van binnen met veel water schoon. Daarna de schuur, en als alles schoon is en ontsmet gaan we weer opbouwen. De plantjes zijn besteld en we kijken weer vooruit.

Klem

Maar om ook vooruit te kunnen, wil je als glastuinder niet klem komen tussen oude afspraken en nieuwe regels. Wat me daarom nogal bezighoudt is stikstof en CO2-uitstoot. Laten we met het eerste beginnen: als je wat van plan bent, je glasareaal uitbreiden of een schuur bouwen, dan heb je in Gelderland een NB-vergunning nodig. Een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet, net als de veehouderij.

Om vooruit te kunnen, wil je als glastuinder niet klem komen tussen oude afspraken en nieuwe regels

In het verleden hadden we een hinderwetvergunning om te kunnen bouwen. Maar die is toen vervangen door de AMvB glastuinbouw. Die geldt nog steeds, maar daar komt nu dus die extra vergunning bovenop. Het gevolg is dat we nu te maken hebben met dubbele regelgeving en we weer meer euri kwijt zijn. Kortom, dat ons onrecht wordt aangedaan.

Uitstoot CO2

CO2 is ook zo’n dossier. In 2012 hebben we als glastuinbouw een convenant afgesproken met een plafond voor de uitstoot van CO2, elk jaar een beetje lager. In de beginjaren werd een wkk niet meegerekend bij de uitstoot. Toen dat werd veranderd werd mijn uitstoot en die van de hele glastuinbouw een stuk hoger. En met de verhoging van de ODE-belasting is het logisch dat menig tuinder denkt: ik ga weer een wkk aanschaffen om mijn eigen elektriciteit op te wekken, waardoor het plafond weer overschreden wordt. Ik hoop echt dat onze voorzitter en ook zijn opvolger geen handtekening zetten onder het klimaatakkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.