Doorgaan naar artikel

‘Productie van vorig jaar niet meer ingehaald’

Voor een schone start van de nieuwe teelt zijn de steenwolmatten en loopfolie voorafgaand aan het planten ontsmet, door volvelds met waterstofperoxide te spuiten.

De oude teelt heeft een week langer doorgelopen dan vorig jaar. Toch is de totale productie niet boven vorig jaar uitgekomen. “Na de zomer lagen we wat betreft de kilo’s per vierkante meter gelijk met vorig jaar, maar zijn daarna met 2 ons per week terug gaan lopen”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul (Z.-H.). “Die productie hebben we dus niet ingehaald. Vorig jaar hadden we ook een leuk eindschot.”

Nabloei eraf

In september is vanwege de niet goed gezette laatste trossen de nabloei er afgehaald. Hierdoor was het aantal vruchten per tros erg wisselend en varieerde van 6 tot 9 stuk. “Doordat we daarna wat mooi najaarsweer hebben gehad, zijn de laatste trossen toch nog mooi uitgegroeid. Het gemiddeld vruchtgewicht was met 73 gram wel lager. Normaal is dat rond de 80 gram per tomaat.” De lagere grofheid is te wijten aan de zwakheid van de plant en het eerdere donkere weer.

Teeltwisseling in 2 weken

Op 12 november zijn de laatste tomaten geplukt. Een dag later is het gewas versnipperd en met de steenwolmatten naar buiten afgevoerd. Daarna is de kas door een loonwerker schoongespoten met GS4. De stekers van de druppelaars zijn in een oplossing van salpeterzuur en waterstofperoxide gelegd. Met salpeterzuur wordt het zout opgeloste en de waterstofperoxide ontsmet. De druppelslangen zijn met waterstofperoxide behandeld.

Doordat we daarna wat mooi najaarsweer hebben gehad, zijn de laatste trossen toch nog mooi uitgegroeid

Nieuw loopfolie en CO2-slangen

Het loopfolie is eruit gehaald en nieuwe erin gelopen. Ook zijn er nieuwe CO2-slangen neergelegd. Tevens is erboven in de kas AC-folie voor een vast scherm in getrokken. Voor het plant klaarmaken zijn steenwolmatten neergelegd en de stekers van de druppelaars erin gezet om vervolgens de matten vol te druppelen. “Als alles erin ligt dan spuiten we nog volvelds met waterstofperoxide, zodat we zeker weten dat alle nieuwe materialen die de tuin in zijn gekomen, ontsmet zijn.”

Geënte en getopte plant

Op 26 november worden de nieuwe planten van het ras Mediax naast het plantgat van de mat gezet. De planten zijn geënt op onderstam DRO141, getopt op het derde blad en de bovenste 2 dieven aangehouden. “Als de tweede tros boeit en de derde tros tegen de bloei aanzit, dat zal waarschijnlijk in week 1 zijn, worden de tomatenplanten op het plantgat gezet. Het uitdraineren van de steenwolmatten gebeurt al in week 51.”

Rustig aan met temperatuur

Bij de start van de teelt is de eerste week de temperatuur 20-21 graden Celsius. “De eerste dag na het planten doen we rustig aan met de temperatuur, omdat de planten door het transport toch het een en ander hebben meegemaakt. Daarna houden we overdag de 20-21 graden aan; in de voornacht van 16.30 uur 14 graden en in de nanacht vanaf 2.00 uur 17 graden.”

Schone start teelt

Voor wat betreft de Botrytis, die in september nog voor veel uitval van planten zorgde, is het naar het einde van de teelt toe vrij rustig gebleven. Hierdoor is het uiteindelijk meegevallen.

Van Schie: “We zijn de teelt schoon geëindigd. In de nieuwe teelt zetten we volgens schema pas rond week 8 de eerste Macrolophussen uit. Mochten we eerder witte vlieg zien, dan zetten we wel sluipwespen uit.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wesley van Schie

is teler van losse tomaten bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin