teeltgeluid

‘Orius liep nog op de paprikaplanten’

Arie Jongeleen in Dongen (N.-Br.) zit in week 48 aan het einde van de teeltwisselingsperiode voor zijn rode paprika.

In week 49 gaat hij opnieuw planten. Dat wordt voor rood opnieuw het ras Maduro. De groene Frazier zal rond 6 januari geplant gaan worden.

De afgelopen teelt is teelttechnisch en kwalitatief goed geëindigd. “De prijzen vielen niet mee, maar verder is het echt goed gegaan.”

Qua plagen verliep de laatste teeltfase naar tevredenheid. “Zonder rupsen en ongedierte. De Orius liep nog in de planten toen we die naar beneden sneden.”

Actief klimaat

Op het laatst zijn hogere temperaturen aangehouden om de vruchten er op tijd af te krijgen. “Je melkt de teelt uit, maar overdag ging het scherm nog wel open. Je wilt het klimaat en het gewas wel actief houden.”

Droge matten

De matten konden gemiddeld genomen mooi droog getrokken worden. “Het allerlaatste vakje ook helemaal droog krijgen lukt nooit. Want het leeg snijden kost toch altijd veel werk. Het is lastig om dat binnen een dag te doen.” Dat leeg snijden is in de laatste week van oktober gebeurd.

Het leeg snijden kost altijd veel werk. Het is lastig om dat binnen een dag te doen

Vlot verloop teeltwisseling

De teeltwisseling is vlot verlopen. “Je blijft altijd afhankelijk of loonwerkers door omstandigheden iets later komen dan gepland, maar het liep met iedereen gesmeerd. Alles gebeurde op tijd. Er zat niets tegen.” De werkzaamheden zijn met de eigen club vaste mensen uitgevoerd, waar nodig aangevuld met een enkele man extra. Inspuiten van ramen is door een loonbedrijf uitgevoerd, het schoonspuiten is door eigen medewerkers gedaan.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.