Doorgaan naar artikel

‘Ook na tweede golf een ruwe zee voor glastuinbouw’

Het is een feit: ook Nederland zit in de gevreesde tweede golf van het coronavirus. Waar de eerste golf in het voorjaar leidde tot saamhorigheid en solidariteit, kenmerkt de huidige situatie zich door protest en polarisatie.

Eind oktober ondervindt de afzet nog geen noemenswaardige hinder van de forse toename van het aantal besmettingen, met uitzondering uiteraard van de vraaguitval voor telers die leveren aan de horeca. Het zijn andere golfbewegingen die zorgen voor een ruwe zee voor de glastuinbouw. Met name voor de complexe dossiers ODE en CO2 is een succesvolle reddingsactie van cruciaal belang.

Thuis leven en thuis werken vergroot het belang van gezondheid en gezelligheid, daar kan de glastuinbouw een belangrijke bijdrage aan leveren

Hoe lang gaan de maatregelen van de tweede golf duren? Nog een paar weken, een paar maanden, tot na de jaarwisseling wellicht? Het is de vraag wat dit betekent voor bedrijven, voor medewerkers en voor consumenten, die meer en meer worden gedwongen tot een digitale leefwereld. De herfstvakantie – met maximaal dertig personen in het golfslagbad en alleen na online reservering – was vooralsnog de laatste gelegenheid om er op uit te trekken. Wintersportplannen smelten nu al als sneeuw voor de zon.

Enige voordeel wellicht: thuis leven en thuis werken vergroot het belang van gezondheid en gezelligheid, daar kan de glastuinbouw een belangrijke bijdrage aan leveren. Meebewegen met de golf kost minder energie dan tegen de stroom in zwemmen.

Energie in glastuinbouw nodig

En die energie hebben we als sector zo hard nodig. Tijdens de komende ledenvergadering van Warmtecoöperatie Zuidplaspolder, die we uiteraard digitaal organiseren, hebben we veel te delen met onze leden. Onderzoek om externe warmte het gebied in te krijgen was positief, samenwerking met de WSO (Warmtesamenwerking Oostland) zelfs heel positief. Die ontwikkelingen geven energie, waar andere dossiers tot op heden vooral grijze haren opleveren.

Voor de fossiele industrie is het goedkoper om CO2 op te slaan

De specialisten van Glastuinbouw Nederland zitten veelvuldig aan tafel met de beleidsmedewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, onder andere over de uitwerking van een compensatieregeling voor de schade door de ODE-stijging. Wat dit concreet voor ondernemers kan gaan betekenen, is echter nog volstrekt onduidelijk. Ook de beschikbaarheid van CO2 voor de glastuinbouw wordt lastig, omdat het voor de fossiele industrie goedkoper is om hun CO2 op te slaan, dan beschikbaar te maken voor de glastuinbouw.

Ook na de tweede golf resteert de ruwe zee, met – als negatief scenario – daaronder onze kostbare en essentiële CO2 opgeslagen in lege gasvelden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Hans Koolhaas

directeur LKP Plants

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin