Doorgaan naar artikel

‘Meer tomaten geoogst met nieuwe generatie leds’

“De belichte teelten zijn leeg geoogst en geruimd. De productie is gelijk aan vorig jaar”, zegt Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr).

“Het eindstukje van de teelt van Merlice in kas 1 verliep moeizaam. We hebben de planten getopt in een warme periode in augustus, waardoor we zwakkere planten en miszetting hadden. Na het ‘koppen’ hadden we toch veel uitvallers. De planten zijn naar het einde toe toch nog sterker geworden, waardoor we wel gezond zijn geëindigd.”

Tussenlicht

In kas 1 zijn nu de laatste (een derde gedeelte) van de tweede generatie led-armaturen (gen2) van het tussenlicht vervangen door de derde generatie (gen3). Van der Kaaij heeft zo de investering en vervanging van de modules door de derde generatie interlights over drie jaar verdeeld. “Gen3 leds geven 75 micromol licht en gen2 leds maar 55 micromol. In de paden met gen3 leds hebben we dit jaar per vierkante meter 3,5 kilo meer geoogst dan in de paden met gen2 leds.”

Niet schoon eindigen

De teelt is vanwege veel witte vlieg niet schoon geëindigd op 10 oktober. “We wilden schoon eindigen, maar in de warme periode is het met de witte vlieg harder gegaan dan de biologische bestrijders. We hebben wel een keer met Verimark gedruppeld, maar dat was niet voldoende. In de nieuwe teelt spuiten we nu om de 2 weken tegen alle insecten. We gaan chemisch bestrijden tot half december. Dan beginnen we met uitzetten van Macrolophus en mixkaartjes met sluipwespen Encarsia en Eretmocerus,” vertelt de tomatenteler.

Op 15 oktober zijn de nieuwe 3-koppers geplant. De eerste bloei was op 17 oktober. “Een mooie generatieve tros en goede zetting hebben we weten te realiseren. In week 46 bloeit de vierde tros al.”

Goede productie neergezet

De laatste oogst van de belichte teelt van Merlice in kas 2 heeft op 21 oktober plaatsgevonden. “In oktober hebben we nog een goede productie neergezet met een goede prijs.”

In kas 2 met alleen Son-T belichting is 192 gram per 1.000 Joules aan licht geoogst; in kas 1 met hybride belichting (Son-T en led-interlighting) is dat 172 gram per 1.000 Joules. Van der Kaaij: “We vinden dat opvallend, want dat betekent dat de planten in kas 2 efficiënter met het licht zijn omgegaan. Een beter rendement door een betere lichtefficiëntie. Maar we zoeken nog naar een verklaring hiervoor. Het kan aan de nieuwere hogere kas liggen, die we in de zomer met de hittegolf beter hebben kunnen koelen.”

Witte vlieg

Ook hier is de teelt met veel witte vlieg geëindigd, ondanks het druppelen met Verimark. Na de teeltwisseling is op 28 oktober een driekoppige plant van het ras Marinice geplant. “Het is een extreem late planting voor belichte teelt, want we willen in de winter weer op tijd in productie zijn. We verwachten dat de productie van de nieuwe teelt Marinice hoger zal zijn met een betere kwaliteit.

De tweede tros bloeit in week 46. “De bloei is wel duidelijk trager dan van Merlice, die al 60 dagen na het zaaien bloeit. Marinice bloeit pas na 65 dagen, de oogst komt wel eerder los is de ervaring bij dit ras.”

Goede uitgroei laatste trossen

De onbelichte teelt van Merlice in kas 3 nadert het einde. “De uitgroei van de laatste trossen is goed door het mooie weer begin november. We missen wel te veel planten door uitval vanwege overmatige wortelgroei, waardoor in sommige matten Pythium en hier en daar een botrytisplekje zijn ontstaan. Dat is wel jammer.”

‘Iets niet goed gedaan’

De tomatenteler geeft aan nog iets niet goed te hebben gedaan: “We hebben in september op bepaalde warme dagen de laatste drie trossen ‘geschrapt’ met een zaagje. De bloemetjes van deze trossen gingen niet allemaal meer open en zijn hierdoor niet gezet. Dat was een domper en doen we een volgende keer niet meer. Onze conclusie is dat we met dit type (warme) weer de trossen niet moeten schrappen, maar alleen beugelen. Hierdoor hebben we productie aan einde van de teelt laten liggen. De kwaliteit van de tomaten is goed en de prijzen ook.”

Druppelen met Verimark

In deze teelt heeft de teler ook veel witte vlieg. Daar is met Verimark tegen gedruppeld, waardoor het onder controle is. “We hebben ook nog aardig wat Macrolophus zitten, waardoor de kans groot is dat we wel schoon gaan eindigen.” Het einde van de teelt is begin december en 18 december wordt weer nieuwe Marinice geplant.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin