teeltgeluid

‘Leidingen aardwarmte juist nu aanleggen’

De opbouw voor de nieuwe komkommerteelt kan bijna weer beginnen.

De afgelopen teelt bij Arthur van Geest in Tinte (Z.-H.) is 30 oktober beëindigd. Omdat de teelt er al sinds 13 juni in stond, was de verwachting dat het gewas al eerder aan de teeltwisseling toe zou zijn. “Maar we hebben best nog een leuke maand oktober gehad. De kwaliteit was nog heel goed, en de productie viel mee.”

Teeltwisselingsperiode

Plagen zijn aan het eind opgeruimd, waarbij de druk van witte vlieg en spint laag was. In week 48 is het schoonmaakwerk van de teeltwisseling vrijwel achter de rug. “Het is nog niet koud, dus lekker weer om de teeltwisseling uit te voeren.”

Het is nog niet koud, dus lekker weer om de teeltwisseling uit te voeren

Na de schoonmaak komt de loonwerker langs om waterstofperoxide in te blazen. Daarna kan het folie gelegd worden, en kan de opbouw voor de nieuwe teelt beginnen.

Aardwarmte aansluiting

Tijdens de teeltwisseling wordt ook het aanleggen van warmteleidingen aangepakt en het aanpassen van verdeelstukken, om de kassen van Van Geest te gaan verbinden met het aardwarmteproject Duurzaam Voorne. “Het wordt pas het tweede kwartaal van volgend jaar dat er aardwarmte geleverd gaat worden, maar dan zit je midden in de teelt. Dus komt het nu beter uit om het leidingwerk te leggen. Ze zijn daar best wel een paar weken mee bezig.”

Uitbreiding areaal

Op 28 december zal Proloog geplant worden. Het areaal wordt daarbij uitgebreid, dankzij de aankoop van een naastgelegen glastuinbouwbedrijf van 5 hectare.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.