teeltgeluid

Basilicum maakt plaats voor polysla

In eerste week oktober is de laatste basilicum van dit jaar geoogst bij Paul Leenheer in Zwijndrecht.

In de kas waar basilicum heeft gestaan, wordt in de winter polysla geteeld. De eerste sla is 10 september geplant. Elke week zijn er 15.000 stuk geplant (19 slaplanten/m2). Vanaf week 40 zijn drie weken achter elkaar 30.000 stuks per week geplant. De teler: “Omdat het gewas in de herfst langzamer groeit en om toch in productie te blijven, hebben we drie weken lang het dubbele aantal geplant.” Vanaf week 44 wordt weer eenmaal per week geplant.

Oogst eerste polysla half november

“De start van de slateelt was goed en hebben veel water gegeven voor voldoende vocht in de grond. Vooraf bemesten we volgens het grondmonsteradvies. Eventueel kunnen we bijmesten via de regenleiding met een of twee keer kalksalpeter, maar dat hebben we tot nu toe nog niet gedaan. Als de basisbemesting goed is, hoeft dat ook niet. Alleen als de groei niet goed is, en dat zien we aan de kleur van het slablad, doen we dat.” De eerste polysla wordt half november geoogst.

Aardrupsen

Leenheer spuit wekelijks volgens schema preventief tegen ziekten en plagen; Previcur tegen meeldauw en Signum tegen aanslag. “Door de voorafgaande zaadteelt komen er na het planten aardrupsen omhoog, die de slaplanten bij het potje afvreten. Om dat tegen te gaan, spuiten we na het planten een keer met Decis.”

Betere plantopbouw paksoi

In de teelt van paksoi is het momenteel rustig. Het gewas staat er goed op. “De groei gaat nu minder snel dan in de zomer, waardoor de plantopbouw beter is. Het gewas is daardoor steviger. In de zomer is de paksoi losser en slapper. Door een zwak en teer gewas is het dan moeilijker te oogsten. In deze tijd gaat dat beter. Ook komt de paksoi nu makkelijk aan 400 gram per stuk”, meldt Leenheer.

Normaal plant de teler 5.000 stuks paksoi per week. In week 43 heeft hij het dubbele aantal geplant om voldoende productie te houden.

Witte vlieg-plaag

De insectendruk is een stuk lager dan in de zomer. Door minder zonlicht en lagere temperatuur is de druk van aardvlooien voorbij. De teler heeft een keer gespoten met Signum tegen bladvlekkenziekte. In de tweede week na planting zijn bladluizen bestreden met een bespuiting van Batavia.

“In de kas in IJsselmonde hebben we de afgelopen weken heel veel last van witte vlieg, die van koolgewassen, zoals spruiten, naar binnen vliegen en aan de onderkant van het paksoiblad gaan zitten. Hier komen we moeilijk vanaf en geeft witte vlekjes op het gewas. Met Batavia doden we de larven en met Oroganic de volwassen vliegen. We moeten dit middel straf op het gewas spuiten, zodat het plat gaat liggen om de onderkant goed te raken. Dat is behoorlijk goed gelukt en de plaag is redelijk onder controle.” De teler geeft aan dat deze plaag streekgebonden is, want in zijn kas in Dordrecht heeft hij totaal geen last van witte vlieg.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.