teeltgeluid

‘We zitten al merkbaar in later gewasstadium komkommer’

Het komkommergewas bij Arthur van Geest in Tinte staat er in week 39 goed op.

“Wel zijn de eerste planten uitgevallen door Botrytis. Die dode planten snijden we er tussenuit, zodat de andere planten ernaast meer licht krijgen. We zijn nu ook een rondje Switch aan het spuiten.”

Meeldauw is onder controle, al is de schimmeldruk groter dan andere jaren. “Op excursie bij collega’s merk je dat dat overal een beetje het geval is.” Virus is er gelukkig nog niet gevonden. Met plagen is het heel rustig. De biologie weet alles onder controle te houden.

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de productie is te merken dat het gewas al een maand langer staat dan gebruikelijk. - Foto: Roel Dijkstra
Aan de productie is te merken dat het gewas al een maand langer staat dan gebruikelijk. - Foto: Roel Dijkstra

Maand langere teelt

In de weken na de extreme warmte is de diffuse coating van het dek verwijderd. Het gewas is op zich goed door die hitteperiode van tegen half augustus heen gekomen. “Je ziet wel terugval in productie. Van 8,5 komkommers per week zijn we naar vier stuks per vierkante meter gegaan. We snijden nog best 40‘ers. Wel zit er al wat meer stek en kromme bij.”

Dat laatste is niet verwonderlijk. De teelt staat er, vanwege een herplanting na eerdere stormschade, sinds 13 juni in. “Een maand langer dan normaal. Je merkt ook wel dat je in een verder stadium zit met het gewas. Je snijdt niet meer de zes stuks per vierkante meter per week die collega’s met een jonger gewas nog halen. En de derde week van oktober zal het wel afgelopen zijn voor deze teelt, in plaats van zoals gebruikelijk begin november.”

In week 38 is nog een gewaswerkronde uitgevoerd om al het oude bovenblad te verwijderen. “Alle grote en gele bladeren die we bovenin zagen hebben we eruitgehaald, om meer licht in het gewas te houden.”

Scherm nog niet dicht geweest

Bij de klimaatinstellingen wordt ’s morgens op 20,7 graden Celsius gestart, waarna de stooktemperatuur gedurende de dag oploopt naar 21 graden. Na een voornacht van 18,5 graden Celsius wordt de nanacht opgetrokken naar een graad daarboven. Voorlopig zal daar weinig aan veranderen, tenzij het buiten zo sterk afkoelt dat de voornacht een half graadje verhoogd moet worden om de gewenste etmaaltemperatuur te halen.

Omdat de nachten buiten nog niet onder de 10 graden Celsius gekomen zijn, is het energiescherm nog niet dicht geweest. Dat staat op een grens van 8 graden ingesteld om dicht te mogen lopen.

Niet te weinig water geven

Met nog lichtrijke omstandigheden is de watergift, ingesteld op basis van de instraling, niet heel sterk teruggelopen. “Zodra het licht uitgaat, moet je wel oppassen dat je niet ineens te weinig geeft. Dan moet je het zelf weer meer gaan controleren, met op tijd ingestelde druppelbeurten.”

De EC is met 0,3 punt omhoog gebracht naar 3,4EC, met een lichtverlaging van 0,6 EC. “Het wordt toch iets donker weer, zodat het gewas wat minder gaat verdampen. Dus gaan we ietsje zouter zitten.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.