teeltgeluid

‘Vaart in paprikateelt houden zonder kwaliteitsverlies’

De paprikateelt bij Voort Horticulture in Honselersdijk is aan zijn eindfase bezig.

John van der Voort: “Ik wil nog tot week 45 door gaan. Op het laatste moment is er nog een aardig zetsel aangekomen. Ik hoop dat dit er nog goed afkomt. Het is dus te hopen dat het weer daarvoor mee zit. De afgelopen tijd viel dat niet mee.” Het paprikagewas zelf is best goed door de eerdere hitteperiode heengekomen. “Dat valt me erg mee.”

De productie loopt aardig door. “Het blijft redelijk doorhobbelen. Geen echte pieken en geen grote dalen. De kwaliteit van de paprika’s is goed, de grofheid is ook netjes.”

Vaart erin houden

Bij de klimaatinstellingen wordt 19 en 21 graden Celsius aangehouden. “Met zonniger weersomstandigheden probeer ik de temperatuur overdag te laten oplopen. In de nacht gaat het scherm alweer dicht op buisvraag. Ik wil er een beetje vaart in houden, om het laatste zetsel er af te laten komen. Maar niet met bijvoorbeeld 21 graden continu. Daar geloof ik niet in. Dan zou de kwaliteit er wel heel erg onder gaan lijden. We blijven wel een beetje met een actief klimaat telen.”

Lees verder onder de foto

De productie blijft doorlopen zonder echte pieken of dalen. - Foto: Roel Dijkstra
De productie blijft doorlopen zonder echte pieken of dalen. - Foto: Roel Dijkstra

Biologie intact houden

Plagen zijn niet noemenswaardig aanwezig. “Al is er wel aandacht voor nodig om alles zo schoon mogelijk te houden. Bij trips moet de biologie het doen. Want daar zijn geen echt goede chemische oplossingen voor. Dus moet je daar bijvoorbeeld met het middelengebruik voor de rupsenbestrijding rekening mee houden, zodat je er niet te veel natuurlijke vijanden mee doodt maar de biologie tegen trips juist zo lang mogelijk in stand houdt.”

Schimmelziektes zijn niet echt problematisch. “Al is het natuurlijk al najaar. Het mooie van het gewas is er dan wel van af.”

Matten droger trekken

De watergift is met de korter wordende dagen en sombere weersomstandigheden afgebouwd. “Je probeert niet veel meer water te geven als nodig is. Langzamerhand ga je richting het einde van de teelt. Ook proberen we de matten al iets droger te krijgen.”

De EC in de mat is nu ruim 3 mS/cm. Er wordt ongeveer 2,5 EC meegegeven. “Naar het eind van de paprikateelt toe ga je de EC echt afbouwen, maar daar is het nu nog te vroeg voor.”

Later zaaien

De werkzaamheden bestaan alleen nog uit het oogsten en sorteren van paprika‘s. Er worden niet alvast voorbereidende taken op de teeltwisseling, zoals blad opruimen, uitgevoerd. Alle schoonmaakwerkzaamheden vinden tijdens de teeltwisseling zelf plaats.

Voor de nieuwe teelt wordt opnieuw voor het ras Vinales gekozen. “Op grond van alle ervaringen van dit jaar wil ik wel iets later gaan zaaien, en de groeikrachtige plant iets eerder gaan belasten. Daarmee hoop ik de gewaslengte beter binnen de perken te houden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.