Doorgaan naar artikel

‘Onderste blad weghalen heeft gunstig effect’

De komkommerteelten bij Harry van Winden in Made lopen ten einde.

Van Winden: “De oudste tuin is echt klaar. Je kunt merken dat het komkommergewas daar heeft geleden van de hitte in augustus. We zijn er nu (week 44, red.) aan het schoonplukken. De kwaliteit van de komkommers die we oogsten is nog wel goed, maar het zijn veel 35ers en 30ers. En die fijnere sorteringen leveren niet veel meer op. Vorig jaar ging het allemaal makkelijker. Nu is het donkerder weer, en moet er ook nog eens meer gas in. Bij de jongere planting op de nieuwste tuin gaat het nog wel goed, maar rond 10 november zal het ook daar afgelopen zijn.”

Voldoende etmaaltemperatuur handhaven

Bij de oudste komkommerteelt wordt 19 en 20 graden Celsius als nacht- en dagtemperatuur aangehouden, waarbij het scherm onder de 10 graden buitentemperatuur dichtloopt. In de jongste teelt gaat het scherm bij 9 graden Celsius dicht, en staat de nachttemperatuur een half graadje lager ingesteld, op 18,5 graden. “We beginnen om middernacht alweer met langzaam opstoken richting de dagtemperatuur, die bij zonopkomst wordt bereikt. Want je moet oppassen dat je niet te laag in etmaaltemperatuur gaat uitkomen.”

Matten droog trekken

De teelt die schoon geplukt wordt, krijgt nog een tot twee beurten water. Daarna mag het gewas de matten droogtrekken. Met vijf komkommerplanten op een mat van 1,33 meter moet dat in vier tot vijf dagen wel lukken. “Vanwege de infectiedruk van ziektes, willen we de matten liefst zo droog mogelijk de kas uitrijden.”

In de teelt die nog eventjes langer mee moet, wordt tussen 9.30 uur en 16.00 uur nog water gegeven. Daarbij wordt 3 EC aan voeding meegegeven, wat zorgt dat de EC in de mat rond de 2,8 tot 3 blijft zitten. “Je moet zorgen dat je voldoende blijft voeren, anders loop je kans dat de kleur en de kwaliteit van de komkommers minder gaat worden.”

Onderste blad plukken positief

Met plagen is het rustig. Wel is er nog een rondje gespoten tegen rupsen, en is er een keer een correctie tegen spint uitgevoerd. Eerder in de teelt was er sprake van een trips-invasie, maar na de inzet van veel biologie is het nu ook qua trips rustig.

Tijdens een plaagcorrectie is gelijk een bespuiting tegen Botrytis uitgevoerd. Het is rustig gebleven met deze schimmel, al valt er af en toe wel een plant weg. “Bij de 24 juli planting hebben we de onderste vijf bladeren eraf gehaald, waardoor het gewas open bleef. Op onze laaghangende teeltgoten heeft dat een goed effect gehad tegen schimmelziektes.”

Meeldauw werd steeds via de LVM onder controle gehouden. “Maar we zijn later overgeschakeld naar ’s avonds spuiten. Dan blijft het gewas vochtiger, en werken de middelen beter.” Virus heeft Van Winden nog niet waargenomen.

Meer zuurstof toedienen

De nieuwe teelten worden op 9 en 16 december weer gezaaid. Dit zal opnieuw het ras Proloog worden. “Al hebben we er meestal ook wel een paar rassenproeven tussen staan.”

Verder is Van Winden bezig om wat meer zuurstof in het water te kunnen brengen. Dat verbetert de waterkwaliteit. “En er hoeft dan ook minder waterstofperoxide in, voor het schoonhouden van de leidingen.”

Er komt een venturie-systeem dat lucht meezuigt. Daarnaast komt er in de schoonwater-drainsilo nog een dompelpompsysteem voor de beluchting van het water.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin