teeltgeluid

‘Hoge temperaturen voor laatste paprikavruchten’

Op een van de locaties van paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk worden halverwege week 44 de laatste vruchten geplukt.

De andere locatie volgt anderhalve week later. De kwaliteit van de paprika’s is nog steeds goed. Teler Paul Moerman blikt tevreden terug op de teelt. “Gina is na die hitteperiode echt nog zwaar gebleven. Het ras kan goed tegen warmte. Het vruchtgewicht bleef op 190 tot 195 gram hangen, waar sommige andere rassen toch flink onderuit zijn gegaan.”

Behoorlijke temperaturen

Om de laatste paprikavruchten eraf te krijgen, houdt Moerman hoge temperaturen aan. “We zitten de laatste weken op een streef-etmaaltemperatuur van 22 graden. Dat is best pittig. Maar als de vruchten eenmaal hardgroen zijn, hoef je het gewas niet echt meer te sparen. We proberen het met goedkope warmte te doen; we houden het vooral op de dag warm en door makkelijk te schermen. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur mag het schermdoek bij 15 graden nog even open, maar daarbuiten ligt het bijna altijd dicht.

Al flink aan het interen

De watergift bestaat meestal nog slechts uit twee kleine beurten per dag. “Op een mooie dag kunnen dat nog vier beurtjes worden, maar de komende tijd zal de watergift soms ook dagen uitblijven. We zijn nu al flink aan het interen. We kijken dan handbediend hoe ver we kunnen gaan. De matten mogen straks met de teeltwisseling niet te zwaar zijn, als we ze op doeken naar voren moeten gaan trekken.”

Alvast blad opzuigen

Ziekten en plagen veroorzaken geen problemen en zijn goed onder controle. Om schoon te eindigen is de stinkwants op het eind nog een keer bestreden.

Als voorbereiding op de teeltwisseling zijn twee weken geleden gevallen paprikavruchten van de grond geraapt. “Deze week hebben we alvast een keer voorgezogen om blad op te ruimen. Dus dat is ook weer gebeurd.”

Nog iets extremere temperaturen

De komende teelt wijzigt Moerman niet veel aan de teeltstrategie. “Al zullen we met de groeikrachtige Gina nog iets extremere temperaturen gaan aanhouden.” Verder wordt op de andere locatie Maranello ingewisseld voor Margrethe. Dat wordt opnieuw leren omgaan met een ander ras. Gina is voor die kas niet geschikt. “We starten daar vroeg met zaaien, dat valt met Gina niet mee”, aldus de teler.

Auteur:

Of registreer je om te kunnen reageren.