teeltgeluid

’Door miszettingen dip in productie’

“Vanaf eind september hebben we een dip in de productie van de tomaten.”

Dit is een gevolg van de miszettingen tijdens de hittegolf in augustus, waardoor we nu minder oogsten”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (N.-Br.). “Het ergste is nu voorbij, maar we hebben een week gehad met 25% afval. Bij Sweetelle, die we los oogsten, hadden we kleine pruimtomaatjes van maar 3 tot 4 gram. Deze hebben we moeten weggooien, omdat ze 10 tot 12 gram moeten zijn. Bij Sunstream, die we als tros oogsten, hadden we veel meer miszettingen. Van een tros met 12 minipruimtomaten waren er 3 tot 4 vruchten niet goed. Deze hebben we er tussenuit moeten knippen en ook weggegooid.”

Tutaplaag voorbij

Sinds begin oktober is de Tutaplaag voorbij en heeft het gewas er bijna geen last meer van. “Door regelmatig en consequent met NeemAzal en Oikos te spuiten, hebben we dit resultaat bereikt. Met een goede bestrijding zijn we hier gelukkig doorheen en hebben geen vruchtschade meer van het aanprikken. Want deze tomaatjes konden we ook bij het afval storten.”

Het nadeel van veelvuldig met NeemAzal en Oikos spuiten is dat het biologisch evenwicht verloren gaat. “Hoewel het biologische middelen zijn, doden ze ook de Macrolophussen en sluipwespen. Met als gevolg dat we nu de witte vlieg goed in de gaten moeten houden, maar dit is tot nu toe gelukkig onder controle.”

Koppen en bloemensnoei

Sweetelle is in week 39 getopt en Sunstream in week 40. De teelt gaat door tot de derde week van november. Kanters: ”Bij Sweetelle hebben we eerder de kop eruit gehaald, omdat we vorig jaar zagen dat dit ras meer tijd nodig had om de vruchten te laten uitgroeien. Anderhalve week na het koppen hebben we ook nog de bloeiende bloemen eraf gehaald, anders hebben deze vruchten te lang nodig voor de uitgroei. We hebben nu trossen van minimaal 6 vruchten, maar meestal hebben ze toch 10 tot 12 tomaatjes. Af en toe zit er een trosje van 4 stuks tussen, maar dat is dan zo.”

Gebruik energiescherm met kier

Vanaf 8.00 uur stookt de teler het gewas op naar 18 graden Celsius en houdt dat vast tot 16.00 uur. Daarna wordt dit langzaam afgebouwd naar 13 graden. Die temperatuur is meestal om 23.00 uur bereikt. Om 3.00 uur wordt het gewas tot 8.00 uur opgestookt naar 16,5 graad.

Vanaf week 41 mag tussen 22.00 en 8.30 uur het energiescherm tot 97% dicht als het buiten 11 graden Celsius of minder is. “We passen een kier toe om het gewas actief te houden. Anders hebben we door een geheel gesloten scherm een te dood klimaat. Verder houden we ’s morgens van 5.00 tot 10.00 uur een minimumbuis van 50 graden aan. Van 10.00 tot 16.00 uur wordt deze iets verlaagd naar 45 graden om het gewas toch te blijven activeren.”

Deze temperaturen met de minimumbuis zijn nu goed mogelijk, wat in de hittegolfperiode door de warme nachten lastig was. De teler kan hierdoor de warmte van de WKK goed benutten met gunstige opbrengsten voor de elektriciteit.

We passen een kier toe om het gewas actief te houden. Anders hebben we door een geheel gesloten scherm een te dood klimaat

Redelijk grote watergeefbeurten

De teler start om 10.00 uur met redelijk grote watergeefbeurten van 300 cc met 3,3 EC voeding. Rond 12.00 uur wil hij 10% drain hebben. Vanaf week 40 wordt na 13.30 uur geen water meer gegeven. “Als de mat echt veel inteert, geven we om 22.00 uur nog een druppelbeurt van 150 cc.

Extra dispensers handontsmetting

Het gewasverzorgingswerk is goed onder controle. Voor wat betreft corona heeft de teler extra dispensers voor handenontsmetting opgehangen, zodat het vaker wordt gedaan en niet vergeten. “De medewerkers hebben we nogmaals op het hart gedrukt dat ze zich aan de regels houden. Gelukkig hebben we nog geen zieken van het coronavirus en dat willen we zo houden!”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.