Doorgaan naar artikel

‘De laatste loodjes van de komkommerteelt’

De komkommerteelt bij biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland) wordt al in week 43 beëindigd, omdat het gewas op is. “We zitten met de biologische gewassen in de eindfase van de teelten.”

De andere gewassen gaan er in week 45 en 46 uit. Teeltmanager Wim van Marrewijk: “De trostomatengewassen stonden er na de hittegolf in augustus sterk bij. Ze zijn daar behoorlijk goed uitgekomen, hoewel de planten best wel wat aan kracht hadden verloren door de hoge nachttemperaturen. Op de warmste nacht was het zelfs 24,5 graden Celsius.”

Van Marrewijk: “Daardoor hadden we problemen met de zetting, waardoor we twee matige trossen oogstten. De trossen hebben we anders gesnoeid, maar de ideale trosvorm waren we kwijt. Door de minder goede zetting werden de tomaten fijner. Het gemiddeld vruchtgewicht was 105 gram in plaats van normaal 120 gram. We zijn dus wel een paar kilo per vierkante meter kwijtgeraakt. De laatste drie trossen worden wel weer redelijk goed.”

Wilde tomaat levert ook productie in

Het trostomatengewas staan er nu weer krachtiger en goed op kleur bij. De koppen zijn er 6 september uitgehaald. De wilde tomaat heeft minder last van de hitte gehad. “De zetting is hier goed gegaan, maar de kleine tomaatjes waren wel lager in vruchtgewicht. Hier hebben we dus ook iets aan productie ingeleverd.”

Op een tweetal kleine plekjes van de kleine tomaten hebben we last van galmijt gehad. De Tuta-plaag die licht sluimerde, is op een gegeven moment toch gekomen. “Voor de bestrijding hebben we twee keer met NeemAzal gespoten, waardoor dit onder controle is gekomen.

De roofwants Nesidiocoris tenuis is wel twee keer gezien met scouten, maar heeft zich niet verder ontwikkeld.

Bloemabortie door behaarde wants

Het auberginegewas heeft de hittegolf goed doorstaan, maar heeft wel een behoorlijke aanval van de behaarde wants (Lygus rugulipennis) gehad. Van Marrewijk: “Dit heeft acht dagen voor een aanzienlijke abortie van bloemen gezorgd. Het gewas is daarna hersteld en heeft een goed eindschot gegeven. Van eind september hebben we een goede productie met een normale vruchtmaat van 225 gram.” De biologische gewasbescherming is in evenwicht en onder controle.

Vruchtarbortie bij komkommer

Bij de komkommers heeft het bedrijf na de hitte behoorlijk last van vruchtabortie gehad. “We zagen hierbij een redelijk groot verschil in onderstammen. De een is beter dan de ander en dat puur door de wortelkwaliteit van de onderstam. Dit heeft ons vanaf week 35 twee weken minimaal 2 stuks komkommers per week gekost.”

De behaarde wants is hier nog steeds niet onder controle. “De plaag sluimert nog door en we zijn zoekende naar wat we ertegen kunnen doen. Vanwege de biologische teelt zijn de mogelijkheden van bestrijding beperkt.”

Het komkommergewas heeft wat last van rupsen gehad, die met Bacillus thurigiensis zijn bestreden. Tegen een lichte katoenluisplaag is twee keer de sluipwesp Aphidius colemani uitgezet. Dat heeft goed gewerkt.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin