weblog

1 reactie

‘Kennis halen bij de Basken’

In Nederland, zeker in de agrarische sector, zijn we sterk geworden door te leren van elkaar.

Door bijvoorbeeld studieclubs hebben we elkaar scherp gehouden en steeds een stapje verder gebracht. Onlangs mocht ik met een club agrariërs en andere personen uit de keten en het netwerk op een studietrip naar Baskenland. Thema was innovatie en korte ketens. De Basken waren verrast dat wij als Nederlanders daar iets kwamen leren, jullie zijn toch de experts?

Leren over de korte keten

Op het gebied van de korte keten en het tot waarde brengen van voedsel kunnen we zeker nog wat leren van de Basken. Ondanks de beperkte omvang van de agrarische productie weten ze dit toch goed tot waarde te brengen en ook het belang voor de regio in beeld te brengen. Er is veel tijd en energie gestoken in een lokaal Eusko Label en dat wordt ook breed uitgedragen binnen de hele keten. Baskenland zet daarbij ook zwaar in op de gastronomie. Zo is er het Basque Culinary Center waar hoger onderwijs, onderzoek, innovatie en promotie van voedsel op de kaart wordt gezet.

Invloed van lokale bevolking

De lokale bevolking wordt bijgebracht wat hun invloed is. Een simpel voorbeeld zijn de schapen in de bergweides. Deze schapen kunnen er alleen blijven als de consument ook de producten consumeert, zoals schapenkaas. Dus je eet je eigen landschap, de keuzes die je maakt in het winkelschap zijn van belang op je omgeving.

Veel kansen

Nu is het de vraag of wij dit ook kunnen binnen bijvoorbeeld Zuid-Holland? Basken zijn veel chauvinistischer wordt er dan al snel gezegd. Toch ben ik van mening dat er veel meer mogelijk is dan we nu doen. Er liggen zeker kansen. Dat betekent wel een gezamenlijk (onderwijs, overheid en bedrijfsleven) plan en een brede aanpak.

De Basken zijn hier ook al jaren mee bezig, maar dat werpt wel zijn vruchten af

Een aanpak om het lokale product beter op de kaart te zetten, maar ook met elkaar gezonder en lekkerder gaan eten. Er zijn al een aantal initiatieven die we daarvoor aan elkaar kunnen linken en groter moeten maken. De Basken zijn hier ook al jaren mee bezig, maar dat werpt wel zijn vruchten af. Dit moeten we toch ook kunnen?

Eén reactie

  • P Verschuren

    Dit soort initiatieven is in de regel alleen mogelijk door subsidie die in dit geval waarschijnlijk door zowel de EU als de Baskische regering erin wordt gepompt. Rendement uit de markt halen tegen de tijd dat de subsidiekraan dicht gaat valt vaak niet mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.