hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
teeltgeluid

‘Te weinig capaciteit op elektriciteitsnet’

Dit voorjaar kwamen berichten uit de Bommelerwaard: chrysantentelers konden niet uitbreiden. Eerder al werden zonneweides geremd in hun groei.

Reden: te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet. Enige jaren geleden hadden we er in het Westland ook last van. Dat is toen redelijk snel opgepakt door Westland Infra. Ook verleden week in de Haarlemmermeer weer dezelfde problematiek. Te weinig capaciteit op het net.

Van gas af

Onze overheid heeft in al haar wijsheid besloten dat we van het gas af moeten. Daardoor zal met name het stroomverbruik enorm toenemen. Mijns inziens is dit een ondoordachte maatregel. Immers aardgas is een schone, eenvoudig te transporteren brandstof. En we hebben in Nederland een fantastisch aardgasnetwerk.

Juist het gebruik van aardgas heeft ervoor gezorgd dat de luchtkwaliteit vanaf de jaren 70 enorm verbeterd is

Dit alles gooien we overboord. Want onze overheid heeft aardgas in de ban gedaan, terwijl onze oosterburen subsidie geven voor een gasaansluiting. Juist het gebruik van aardgas heeft ervoor gezorgd dat de luchtkwaliteit vanaf de jaren 70 enorm verbeterd is.

Gigantische infrastructurele operatie

Nu hebben voornamelijk tuinders en zonneweides last van het capaciteitsgebrek op het net, en verzwaring gaat jaren duren. Dat kan nog wat worden als heel Nederland gasloos moeten worden en afhankelijk wordt van elektra om te koken, huizen te verwarmen en hun vervoermiddelen op te laden. Dat gaat betekenen dat het gehele elektriciteitsnet verzwaard moet worden. Een gigantische infrastructurele operatie die vele miljarden gaat kosten. Daarbij komt ook de vraag, hebben we voldoende vakmensen om dit aan te pakken?

Enorme kosten

Besparen op fossiele brandstof is altijd een goed streven, energie besparen ook, maar wat mij betreft wordt dat streven van de overheid naar gasloos vandaag nog overboord gegooid. Want het is onverantwoord om burgers en bedrijven met enorme kosten op te zadelen voor een temperatuurverlaging die niet te meten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.