teeltgeluid

’Sterke plant belooft goed eindschot’

“In tegenstelling tot de eerste hittegolf in juli vormde de tweede van eind augustus geen probleem voor de gewassen van Sunstream en Sweetelle”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“De afgelopen 2 weken hebben we de trossen geknipt en los geplukt, die tijdens de eerste hitte zijn gezet. Hier en daar hebben we uitval van tomaten, omdat de vruchten niet goed zijn gezet. We stonden toen op het punt om een tros eruit te halen, omdat het er in eerste instantie niet goed uitzag. Het is achteraf allemaal meegevallen, maar we hebben van deze trossen wel 15 tot 20% minder productie”, meldt de tomatenteler.

“De kwaliteit van de Sunstreamtrossen is wat minder, doordat 1 of 2 cherrypruimtomaten niet goed zijn gezet. We knippen de niet gezette tomaten er bij de oogst uit en proberen er bij het verpakken nog wat van de trossen te maken. Eventueel verpakken we 2 halve trossen. Het voordeel is dat de vraag naar dit product groot is, omdat er een productietekort is.”

Sterk gewas

Deze week oogst Kanters weer mooie goed gezette trossen. Half deze week gaat de kop uit de plant. “Het gewas staat er dit jaar heel sterk op, sterker dan andere jaren in de eindfase van de teelt. Dat komt door het goede teeltweer in augustus, waar we op tijd zon hebben gehad, en in september.”

Als de mooie nazomer tot in de herfst aanhoudt, zorgt dat voor een snellere uitgroei en afrijping van de laatste tros, die dan geheel kan worden geoogst.

Voor de stooklijnen houdt de teler overdag 20 graden en in de nacht 14 graden aan. De luchtlijn ligt overdag gelijk en in de nacht 1 graad hoger. Vanaf 18.00 uur wordt de stooktemperatuur van 20 graden afgebouwd naar 14 graden om 22.00 uur. Die temperatuur blijft zo tot 2.00 uur. Daarna wordt tot 11.00 uur de temperatuur opgestookt naar 20 graden, die tot 18.00 uur wordt vastgehouden.

Valse meeldauw in gewas geschoten

De laatste weken is er valse meeldauw in het gewas geschoten, vermoedelijk door de hogere luchtvochtigheid in de nacht en hogere temperaturen overdag. Tot en met week 37 bleven de luchtramen ’s nachts nog helemaal open staan, om koud te telen. “Zwavelen tegen de meeldauw hebben we toen wel gedaan, maar had weinig zin omdat de zwaveldamp naar buiten ging. Nu door de koudere nachten de ramen gesloten zijn, gaan we door met 4 tot 5 keer per week zwavel verdampen. Toch twijfelen we of de bestrijding wel afdoende is gezien de meeldauwaantasting. In overleg met de teeltadviseur valt een eventueel besluit om een keer te spuiten.”

Zwavel heeft invloed op de Macrolophussen, waarvan de teler er voldoende heeft zitten. Dus een kleine terugval vindt hij geen probleem. Af en toe is er een witte vlieg en Tuta. Ter bestrijding van de Tuta heeft Kanters lokhormonen uitgelegd en vangplaten opgehangen. “Hopelijk kunnen we met Macrolophus de Tuta tot het einde van de teelt in de derde week van november onder controle houden, anders moeten we tegen het einde nog chemisch ingrijpen.”

Grovere pruimtomaten

Ook Sweetelle heeft geen last gehad van de tweede hittegolf gehad, wel van de eerste. “De vruchten zijn hierdoor kleiner en de productie lager. Een paar weken geleden waren de vruchten nog relatief grof met een gemiddeld vruchtgewicht van 13,5 gram. Vorige week lag dat nog tussen de 11,5 en 12 gram. En per tros van 20 tot 25 tomaten hingen er gemiddeld 5 tot 6 vruchten die niet goed gezet zijn en we weg kunnen gooien. Dit betekent 20% afval.”

Omdat het de eerste keer is dat we dit ras telen, wilde we sterk de zomer door komen

De grofheid van de pruimtomaat komt volgens de teler doordat het hele jaar van de trossen de laatste 3 bloempjes zijn gepunt. “Dit is niet gebruikelijk bij Sweetelle, vanwege het puntwerk en de gemiste vruchten in de productie. Maar we hebben het toch gedaan en niet zonder succes. Omdat het de eerste keer is dat we dit ras telen, wilde we sterk de zomer door komen en zorgen dat we in augustus een sterke plant hadden staan. En dat is gelukt, waardoor we nog een goed eindschot verwachten waarmee we meer opbrengst kunnen behalen.”

Opvallend

In dit gewas is de valse meeldauw duidelijk minder van in Sunstream. Het ras Sweetelle is minder gevoelig voor deze ziekte. Ook hier wordt het gewas gezwaveld. In een paar planten komt galmijt voor, waartegen plaatselijk zwavel is gespoten. Er zitten voldoende Macrolophussen voor de bestrijding van de galmijt. “De hele tuin is op oorlogssterkte”, laat de teler weten.

Aan het eind van deze week gaat ook bij Sweetelle de kop uit de plant. Voor de stooklijnen houdt Kanters overdag 20 graden en ’s nachts 12 graden aan. De opstook- en afbouwtijden zijn gelijk aan die van Sunstream.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.