teeltgeluid

‘Oogsthoeveelheden worden langzaam minder’

“Het gewas staat er nog redelijk naar tevredenheid bij”, concludeert Dave van der Ploeg in Nootdorp halverwege week 38.

Begin augustus is de oogst begonnen in deze 19 juli gestarte teelt. De kwaliteit is zo’n zeven oogstweken later nog steeds goed. “Je hebt nu nog relatief veel jonge rankvruchten. Begin oktober zullen de vruchten wel ouder gaan worden, en gaat de kwaliteit meer aandacht vragen.”

“Het is ook fijn dat de vruchten nog redelijk op gewicht zijn.” Hij snijdt ongeveer 60% 40ers en 20% 35ers. Langzamerhand beginnen de oogsthoeveelheden minder te worden. “Een paar weken geleden oogstten we nog iedere dag. Nu zijn dat 6 rondjes in de week. In week 39 worden dat er 5. Daarna zal het wel snel teruggaan naar 3 of 4 keer.”

Open gewas

Aan gewaswerk wordt in week 38 nog een laatste rondje gemaakt, om het gewas in de laatste teeltfase goed open te houden. “Tot nu toe hebben we wekelijks een rondje gemaakt om er blad en rankjes uit te halen. Naar het najaar toe heb je niet snel te weinig blad.”

In de voorgaande periode kwam je lastig aan de gewenste etmaaltemperaturen

Makkelijker gewenste etmaaltemperaturen

Bij de klimaatinstellingen wordt overdag een stooktemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden. De voornacht gaat even terug naar 18,5 graden, gevolgd door een nanacht van 19,5 graden Celsius. “Dan kom je met de etmaaltemperatuur ongeveer op 21,5 graden uit.”

De teruglopende daglengtes beginnen merkbaar te worden. “In de voorgaande periode kwam je lastig aan de gewenste etmaaltemperaturen. Nu gaat dat makkelijker. Ook loopt het scherm al weer dicht in koudere nachten.” Dat schermdoek mag onder de 9 graden Celsius buitentemperatuur dicht lopen.

Vochtiger klimaat

Vochtcijfers beginnen langzaam wat hoger te worden. “Zeker ’s avonds ga je naar rond de 80 tot 85% RV toe.” Ook bij het watergeven, waarbij gestreefd wordt naar een gift van 3 keer de instraling, is het korter worden van de dagen merkbaar. “Je merkt goed dat de planten minder gaan verdampen.” Bij weersovergangen wordt goed opgelet of de plant niet – of juist nog wel – nachtbeurten nodig heeft, onder andere afhankelijk van of de plant leger staat.

Prikschade

Bij de plagen is nogal wat trips te vinden. “We hebben zowel zakjes in de plant gehangen als los gestrooid. Toch zien we nog best veel vruchtschade. Die vruchten proberen we er maar vroeg af te halen, zodat ze de plant minder belasten.”

Tegen spint is er behoorlijk wat Phytoseiulus ingegaan. Dit is nu onder controle.

Virus gevonden

Bij de ziektes is meeldauw onder controle. “En Mycosphaerella komen we nauwelijks tegen. In het najaar kun je ook last hebben van Botrytis, maar tot nu toe komen we nog geen rotplekjes op de stam tegen.” Wel is er iets virus gevonden. Aan het eind van de tweede teelt is dat erin gekomen. “Na een aantal weken in deze derde teelt kwam het opnieuw tevoorschijn. Gelukkig zijn het geen grote aantallen. In de productie merken we het nog niet.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.