teeltgeluid

laatste update:10 sep 2019

‘Ingestelde waarden komkommerkas te realiseren’

Het komkommergewas bij Arthur van Geest in Tinte staat er groeikrachtig bij en is goed in balans.

Het komkommergewas bij Arthur van Geest in Tinte staat er groeikrachtig bij en goed in balans. “Er hangt best leuk vrucht in. Anderhalve week geleden hadden we wel even een dipje in de productie bij de oudste planting (tussenplanting week 28). Met hitte op de rank zijn we daar wat vrucht verloren. In het midden van de ranken zijn er 4 vruchtjes geaborteerd. We hebben de rank toen nog een keer over de draad gelegd, waardoor we toch nog 4 komkommertjes aan het eind van de rank hebben gekregen. Het gewas van een latere planting, dat tijdens die laatste extreme hitteperiode als jonge plant stond, is wel probleemloos door de warmte heen gekomen.”

Tijdens de hitteperiode zelf bleven stamvruchten iets korter dan gebruikelijk. “We hebben toen iets meer 35ers gesneden dan voorgaande jaren.”

Vocht is nu nog geen probleem

Activatie gewas

Er wordt een temperatuur aangehouden van 20,5 graden, die overdag omhoog gaat naar 21 graden. De voornacht staat ingesteld op 18 of 19 graden. “Je ziet dat je ingestelde waarden nu makkelijker kunt realiseren. Dat is door al die warmte al weer een hele tijd geleden dat dat mogelijk was.”

’s Morgens komt er weer bijtijds een buisje in. “Om er zelf het activeren van het gewas weer een beetje in te brengen en om je etmaaltemperaturen te halen nu de dagen wat korter beginnen te worden. Vocht is nu nog geen probleem. En als je meer regen zou krijgen, dan worden de temperaturen daarbij vaak ook wel lager, zodat je makkelijker vocht kunt blijven uitwisselen tussen de kas en buiten.”

Nu de dagen iets korter gaan worden, wordt wat later gestart met watergeven. Pas 2,5 uur na zonsopkomst krijgen de planten hun eerste beurt.

Open gewas

Het gewas wordt open gehouden, door eens in de 14 dagen de ranken te toppen en ze naar beneden te halen. Verder wordt er elke week een enkel blaadje verwijderd. Binnenkort zal de oogstfrequentie naar beneden gaan, van 6 naar 4 keer per week.

De arbeidsinvulling loopt goed door. “De scholieren zijn weer naar school, maar de andere medewerkers zijn weer terug van vakantie. Dus dat vangt elkaar goed op. En richting herfst komt het er van lieverlee aan dat je minder uren in de week gaat maken.”

Virus

Qua plagen is het tot nu toe heel rustig. “Ik zag net het eerste spintje weer komen.” Er is elke 3 weken om de 6 planten een zakje montdorensis opgehangen tegen trips en wittevlieg.

Bij de ziektes is de meeldauwdruk gelukkig nog heel laag. Helaas is er ongeveer 3 weken geleden wel virus gevonden, tijdens de hergroei nadat de stammers er af waren. “In de voorste helft van de kas kom je nu meer virusplanten tegen. Maar het groeit er aardig doorheen. Het is nog wel even afwachten wat de planten gaan doen als buiten het licht straks uit gaat.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.