teeltgeluid

‘Gewassen goed door tweede hittegolf gekomen’

“De paprikaplanten die een moeilijke start hadden, staan er nu heel sterk op met een goede productie”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

“De tomaten zijn op zich goed door de warme periode gekomen. Op het ras Sweetelle na zijn alle rassen inmiddels getopt. In zowel de kleine tomaten als de trostomaten wordt momenteel in de voornacht, van 1 uur vóór tot 2 uur na zonsondergang, de kastemperatuur met 2 graden verhoogd om sneller de suikers richting de vruchten en wortels af te voeren.” In de tomaten zijn er weinig kwaliteitsproblemen. De tomatengewassen worden nu vooral weerbaar gemaakt voor de laatste fase van de teelt, die tussen 10 en 15 november eindigt. “Bij de hoge nazomertemperaturen is veel vocht niet altijd even gunstig. Licht is belangrijker, maar de dagen worden korter en de lichtintensiteit daalt snel”, vertelt Van Marrewijk.

In een van kassen komt Tuta voor het eerst dit jaar pas opzetten. De bestrijding van deze tomatenmineermot gebeurt deels met Macrolophus en deels met Azadirachtin. Dit middel is 2 keer met een interval van 7 dagen gespoten om de rupsen af te doden. Galmijt en Nesidiocorus hebben dit jaar geen problemen gevormd.

Hardnekkige spintaantasting

De puntpaprika is op 2 locaties ook goed door de hittegolf gekomen. De productie is goed. Op 1 locatie was er maandenlang een hardnekkige spintaantasting. De teeltmanager: “Met biologie was deze aantasting moeilijk onder controle te krijgen. Het bleek later pas dat het niet om de kasspint maar om de fruitspint ging, die veel moeilijker met de roofmijt Phytoseiulus persimilis onder controle is te krijgen. Mede daardoor zijn we met alternatieve beheersmethoden gestart. Door met water het gewas nat te houden, gaf uiteindelijk het beste resultaat tegen de fruitspint. 2 keer per dag hebben we het gewas met water bespoten.”

Op 1 locatie met gewone paprika’s was de start van de teelt in begin van het jaar niet zonder problemen verlopen door veel wortelduizendpoten. “De planten staan er nu heel sterk op en hebben een goede productie. Bovendien zien we een duidelijk verschil in de gebruikte onderstammen. Tussen de hoogste en de laagste zit 20% verschil in vruchtgewicht en aantallen vruchten, waardoor de productie in kilo’s ook per onderstam fors verschilt”, aldus Van Marrewijk.

Kop uit komkommer

Met de afname van de lichtintensiteit neemt ook de gewasactiviteit van komkommers af. De productie is nog steeds van goede kwaliteit. Weinig Mycosphaerella en echte meeldauw. “Op dit moment is eigenlijk alleen een middel als Karma een goede curatieve bestrijder, dus moeten wij vooral werken aan onze plantweerbaarheid. We zoeken het daarom in bladbemesting voor een steviger blad met sterkere celwanden, zodat corrigeren tot een minimum beperkt kan blijven.”

Bij het hogedraad teeltsysteem is besloten om toch de kop eruit te halen. Van Marrewijk: “Het gewas heeft anders moeite om het einde van de teelt half oktober te halen. De stengels worden dan te lang voor de sapstroom. Nu komt er nog een redelijk eindschot in de teelt.”

Magnesium bemesting

Aubergine is er het hele jaar makkelijk doorheen gerold. Er was een goede vraag naar biologische aubergine en de kwaliteit is goed. “We zien steeds dat het auberginegewas veel magnesium gebruikt. Daarom zijn we ook nu nog bezig met bemesting van bitterzout, anders wordt magnesium weggetrokken uit oudere blad”, laat de teeltmanager weten.

Compost inbrengen

Van Marrewijk werkt momenteel aan de voorbereidingen voor de nieuwe teelten. Hij maakt bodembalansanalyses voor de hoeveelheden en soorten composten die er aan het einde van de teelten ingebracht moeten worden. Dit alles wordt afgestemd op de gewassen die er geteeld gaan worden. Voor het teeltseizoen zullen er naar het zich nu laat aanzien geen grote veranderingen in de telen rassen plaatsvinden.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.