teeltgeluid

‘Eerste hittegolf heeft invloed op courgettes gehad’

“Op 24 juli, een dag na de eerste planting van de herfstteelt, was het 38 graden buiten en 45 graden in de kas. Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Bert Doelman, courgetteteler in De Lier.

“Een dag na het planten stond er nog geen gewas op. Om de verdamping te beperken hebben we driekwart van het scherm dicht gedaan. Overdag konden we ook geen water meer geven, omdat de druppelslangen in de zon lagen en de temperatuur van het water 70 graden werd. Dat is te heet om de planten te geven. Bovendien was mijn grootste angst om Pythium te krijgen. ’s Nachts koelde het water in de slang af naar 25 graden. Van 5.00 tot 10.00 uur hebben we veel water gegeven om de mat vol te houden. Een voordeel was dat de matten na het voldruppelen nog niet waren uitgedraineerd, want dat doen we pas een week na het planten”, vertelt de teler.

We hadden gelijk de vruchtbeginsels eraf moeten halen, maar we dachten dat het nog goed zou komen

Misvormde gele courgettes

“Ondanks de moeilijke start, is het gewas daarna bijzonder hard gegroeid. Het heeft niet geleden onder de extreme warmte. Alleen de eerste gele vruchten waren misvormd, die hebben we dus weggegooid. Achteraf hadden we gelijk de vruchtbeginsels eraf moeten halen, maar we dachten eerst nog dat het goed zou komen.”

De eerste groene courgettes zijn na 16 dagen (8 augustus) geoogst; de eerste gele een paar dagen later. Het gewas heeft de productie goed opgepakt.

De tweede planting op 30 juli is veel makkelijker gestart doordat de hittegolf voorbij was. Doelman. “Het is allemaal vanzelf gegaan en de eerste gele vruchten waren gelijk goed. De gewassen van beide plantingen vertonen nu geen verschillen meer en de vruchtkwaliteit is goed. In de groene courgettes hebben we wel last gehad van apenkontjes, een soort doorgroei. Op 1 dag hadden soms wel 20% van deze vruchten die we konden weggooien. Dit is een nasleep van het warme weer.”

Verkoeling door verdamping

In de najaarsteelt staat 5.500 vierkante meter van het groene courgetteras Bengal en 14.000 vierkante meter van het gele ras Golden Glory. Het goed groeiende gewas had bij de tweede hittegolf, eind augustus, minder last dan bij de eerste in juli. “De courgetteplant krijgt 4,5 liter toegediend, waarvan er 4,0 liter verdampt en 0,5 liter uitdraint. Die verdamping door de plant gaf verkoeling. Buiten was het toen 32 graden en in de kas maar 1 graad warmer.”

Door de schone start en nieuwe steenwolmatten hebben we geen last van crazy roots of andere ziekten

Voordat met de herfstteelt is gestart, heeft er 10 dagen geen teelt in de kas gestaan. De loopfolie op de grond is met een schuimlans bespoten met Menno Florades, een desinfecteermiddel tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. “Door de schone start en nieuwe steenwolmatten hebben we geen last van crazy roots of andere ziekten”, meldt de teler.

Aanpak wittevlieg

Een week na het planten is per 7 vierkante meter een zakje roofmijten Amblyseius montdorensis tegen witte vlieg en trips uitgezet. Op de plek waar de teler de meeste wittevlieg verwacht, is een overkill aan sluipwesp uitgezet: 60.000 sluipwespen Encarsia formosa op 600 vierkante meter. “Witte vlieg komt sporadisch voor en we verwachten geen verdere uitbreiding met het ingaan van de herfst met een buitentemperatuur van 17 graden.”

Vocht afluchten

“Om het vocht uit de kas kwijt te raken, luchten we zo veel mogelijk. Als in september de nachttemperatuur wegzakt naar 13 tot 11 graden is dat geen probleem. Vanaf oktober gaan we stoken voor 14 graden in de nacht en 16 graden overdag.”

De mannelijke bloemen zijn in het najaar door de hogere nachttemperatuur geen probleem. Alleen de eerste week van de teelt, wanneer de vrouwelijke bloemen eerder bloeien dan de mannelijke, heeft de teler voor de bestuiving mannelijke bloemen van witte courgettes bij een collegateler gehaald.

Concurrentie van buitenteelt

Doelman zet de courgettes af via daghandel en levert één klant met weekafspraken. Voor de prijsvorming in de zomer komt de meeste concurrentie van de vollegrondsteelt (500 hectare) in Nederland en België. “Als deze courgettetelers door mooi weer 2 in plaats van 1 vrucht per vierkante meter snijden, zakt de prijs behoorlijk. Andersom kan natuurlijk ook. De prijs van de groene courgettes is behalve 1 week van opleving niet best geweest. De prijs van de gele gaat best aardig.”

In het najaar is de prijs van de groene courgettes afhankelijk van de bedekte teelt in Spanje. En voor geel is deze afhankelijk van wat er in Nederland en voor een klein deel in België is aangeplant.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.