commentaar

1 reactie

‘Verstrikt in PAS-web’

Nederland raakt steeds verder verstrikt in het PAS-web. Waar actiegroep Mobilisation for the Enviremont (MOB) de veehouderij aanklaagde, heeft de gerechtelijke uitspraak in deze zaak effect op alles en iedereen, lijkt het. Ook de glastuinbouw maakt zich zorgen.

Op 29 mei stelde de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buiten werking. Het PAS mag niet meer worden gebruikt als basis voor tal van activiteiten. Het systeem is fout, oordeelt de raad. PAS gaat uit van toekomstig positieve ontwikkelingen voor natuurgebieden. Dat is te onzeker. Alleen bewezen effectieve effecten tellen, vindt de Raad van State.

Volgens projectontwikkelaars is sprake van volslagen paniek

Volledige impact langzaam duidelijk

Aanvankelijk beperkte de verontwaardiging zich op de veehouderij. 180 zaken liggen nog bij de RvS. Langzamerhand wordt de volledige impact duidelijk. De RvS zette een streep door grote projecten zoals verbreding A27 bij Utrecht, de herinrichting van de voormalige vliegbasis Twente en de uitbreiding van het industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl. De opening van Lelystad Airport is uitgesteld. Zeker 1.500 bouwprojecten moeten opnieuw worden bekeken. Volgens projectontwikkelaars is sprake van volslagen paniek.

Tuinbouw inventariseert impact

Ook de tuinbouw inventariseert de impact van de PAS-uitspraak. Een volledig beeld is er nog niet. Vooral ook omdat onduidelijk is of bedrijven met een lage stikstofuitstoot nu een vergunning moeten aanvragen. Onder het PAS-regime volstond een melding. Vergunningaanvragen voor uitbreiding met energie-installaties staan even on hold. Duidelijk is al wel dat een streep gaat door houtkachels.

Een optie ook is om ‘veehouderij’-stikstof in te zetten. Glastuinbouwgebied Deurne rekent hier op

Haken en ogen

Op zich heeft de glastuinbouw sterk wisselgeld: van gas naar aardwarmte. De vraag is of een dergelijke saldering mag. Een optie ook is om ‘veehouderij’-stikstof in te zetten. Glastuinbouwgebied Deurne rekent hier op. Er zitten nogal wat haken en ogen aan dergelijke uitwisseling van emissierechten.

Juridisch waterdichte adviezen

Op korte termijn komt er in ieder geval geen duidelijkheid. Minister Carola Schouten heeft de commissie Remkes aangesteld. De fundamentalistische MOB heeft in een soort van ‘oorlogsverklaring’ al gewaarschuwd. De adviezen zullen juridisch waterdicht moeten zijn.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik vind de paniek tot wat overdreven. Je gaat toch ook niet aan de slag zonder enig idee te hebben hoe je achteraf die extra stikstof uitstoot zou moeten kunnen terugdringen. Nu moet je dat al van tevoren concretiseren. Zo ingewikkeld kan het toch ook weer niet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.