weblog

‘Lijfeigenen van de maatschappij’

Misschien is termijnhandel iets voor de groenteteelt, zegt Willem Doorn.

De zomerteelt is weer achter de rug. Na een paar hete en hectische weken waarin we de teeltwissel hadden gepland zijn eind juli de planten voor de derde teelt erin gegaan. Dit jaar voor het eerst een virusresistent ras. Ook zijn er nieuwe matjes gelegd en stekers vervangen, dit alles om een goede start te krijgen. Wat me de laatste tijd weer opvalt is dat wanneer het weer extreem wordt de groentegewassen qua geldelijke opbrengst weer in de lift zitten. Met name de komkommers doen het vanaf begin juli weer goed. Dit mag ook wel weer want de eerste helft van het jaar was zeer slecht.

Extreem lage prijzen

Het voorjaar werd gekenmerkt door zeer extreem lage prijzen ver onder de verkoopprijs die een tuinder moet hebben. Heb zelfs met mijn telersvereniging gecommuniceerd of we hier nog wat aan gingen doen. Uiteindelijk is het de tuinder die de rekening betaalt. Een oplossing heb ik ook niet 1-2-3 voorhanden. Misschien is termijnmarkt iets voor de groenteteelt.

Beschikbaarheid van het product

Het allerbelangrijkste is dat de beschikbaarheid van het product bij de telers blijft. En niet zoals het gaat bij sommigen handelspartijen, die product verkopen voor ver vooruit geplande acties tegen veel te lage prijzen, zodanig dat de teler de rekening krijgt. Wat werkelijk het verschil kan maken, is product uit de markt nemen als er te veel product is. Maar dit mag dan ook weer betaald worden door de teler. Een ander voorbeeld als er te weinig product is en de desbetreffende teler heeft bemiddeld dat hij zoveel kan leveren en het is er niet, dan krijg je ook netjes te horen van de handel wie dat gaat betalen: juist ja, de teler.

Wij telers blijven net als in de middeleeuwen een soort lijfeigenen van de maatschappij

Ik noem zo een paar voorbeelden op die anno 2019 nog steeds gebeuren. Wij telers blijven net als in de middeleeuwen een soort lijfeigenen van de maatschappij, die voor een appel en ei produceren. Jullie denken nu wat een somber beeld van wat we doen. Maar gelukkig is de teelt heel boeiend en interessant en wordt er af en toe ook wel geld verdiend, zoals met het hete weer. Afwachten maar wat de derde teelt ons brengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.