Doorgaan naar artikel

‘Biologische teeltwissel is topsport’

“Wij hebben meer last van de warmte dan de planten”, stelt bedrijfsleider Wim van Marrewijk in zijn biologische kas in Tinte.

Grote kopzorgen heeft Wim van Marrewijk van kwekerij Frank de Koning in Tinte niet. “De tomaten gaan probleemloos, of het moet die ene tros zijn die er eigenlijk te veel hangt bij Claudino. “Met vruchten van 130 gram, die eigenlijk te traag afrijpen, loopt dat gewas een beetje op de tenen.” In tegenstelling tot Claudino is het kasdek boven de kleine tomaten behandeld met Redufuse IR om meer klimaat in de kas te krijgen.

“Bij Claudino proberen we dat op te lossen door meer water te geven. Zo krijgen we meer vocht in de buffer, hetgeen beter is voor het microleven in de bodem.” Daarnaast zorgen bitterzout en bioliet voor een sterker blad en betere weerstand. “Vorig jaar gebruikten we bioliet voor het eerst grootschalig. Aan het eind van de teelt zag het gewas nog grasgroen en sterk. Tot het eind leverde dat klasse 1-vruchten op.”

De hitte in de kas kon door het koelend vermogen van de planten binnen de perken blijven. - Foto: Fred Libochant

De hitte in de kas kon door het koelend vermogen van de planten binnen de perken blijven. – Foto: Fred Libochant

In fasen komkommers planten

Bij de komkommers (DeeLite) is de derde fase van de tweede teelt geplant. Door in fasen te planten, is hij permanent aan de markt. “Ik wil in september en oktober ook mooie komkommers oogsten. Daarom werken we volgens het principe 1 vrucht erin, 2 eruit. Ik heb liever een vrucht minder en meer kracht dan een extra stekvrucht.”

Zomerse teeltwissel is een sport

Het zomers wisselen van een bio-komkommerteelt noemt hij een sport. “Het is belangrijk zoveel kracht in de jonge plantjes te krijgen dat het, ondanks een aaltjesaantasting toch door blijft groeien. Het eerste deel van de tweede planting was eigenlijk te zwaar belast. Het was moeilijk het weer in balans te krijgen. Ook de tweede fase ging niet vanzelf. Een forse tripsaantasting kostte 2 à 3 komkommers. Door Orius hebben we het gewas weer schoon gekregen en ontwikkelt het zich goed”.

Aubergine ‘als een zonnetje’

De aubergineteelt gaat het hele jaar al ‘als een zonnetje’. Het ras Adele levert een hoge productie van prima kwaliteit. “In de vollegrond teel ik generatiever door wat droger te telen. Er hangen nu ongeveer 14 vruchten in diverse stadia aan een plant, hetgeen neerkomt op 2,3 à 3 kilo per plant. We knippen jong, want naar vruchten boven 300 gram is geen vraag.”

Koelend vermogen van de plant

Van Marrewijk maakt zich totaal niet druk om de hete dagen. “Vooral voor een bioteelt is het belangrijk een gewas minder kaal te zetten en gebruik te maken van het koelend vermogen van de plant. Als een gewas een goede, brede wortelpruik heeft en sterk is, is het tot veel koeling in staat. Vorig jaar was het, bij een buitentemperatuur van 36 graden in de paprikakas maar 30 graden en de bladtemperatuur zelfs maar 27.” De nevelinstallatie wordt dan ook bewust niet gebruikt. “Door de plant zelf te laten verdampen is die actiever, zet die beter en zijn de vruchten van betere kwaliteit. Dat verdient zich altijd terug.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin