teeltgeluid

‘3-koppers in belichte teelt gingen slap’

De 3-koppers van het tomatenras Sevance hadden last van de zon en gingen slap.

“Om dit slapgaan tegen te gaan, hebben we heel veel moeten schermen met het donkere verduisteringsdoek voor belichting”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

Half juni is de nieuwe belichte tomatenteelt aangeplant. Weer 1,5 hectare met de paprika-trostomaat Redetto (Rijk Zwaan) en 4,2 hectare met de middeltrostomaat Sevance (De Ruiter Seeds), dat in plaats van de middelgrove trostomaat Foundation (Nunhems) is gekomen.

Trossen eruit gehaald

Vlaemynck had gekozen voor planten met 3 stengels. “Om met schermen tegen het zonlicht het slap gaan van de planten tegen te gaan, is niet helemaal gelukt. Een paar procent bleef toch slap gaan, waardoor deze planten minder goed zijn geworteld. Bovendien hebben we een paar trossen eruit gehaald om kracht in deze planten te krijgen.” Volgens de tomatenteler is het slap gaan een rasgevoelige kwestie, want Redetto had er geen last. “Als we dit van tevoren geweten hadden, hadden we 2-koppers geplant.” De belichte tomatenteelt heeft weinig last gehad van tropische hitte van enkele weken geleden.

Zetting van goede kwaliteit

De belichte teelt is vanaf het begin snel gegaan voor wat betreft groei, zetting van goede kwaliteit en een mooie tomaat. De aanmaak van trossen is bij Redetto gemiddeld 1,2 stuks per week en bij Sevance net iets meer dan 1. In week 31 is de oogst van de paprika-trostomaat begonnen en in week 32 van de middeltrostomaat.

“De planten krijgen voor ieder Joule licht 3 cc water. Het klimaat staat nu ‘koel’ ingesteld met een stooktemperatuur van 13 graden in de nacht en 16 graden overdag. In de eerste 3 weken van de belichte teelt was de temperatuurinstelling overdag 25 graden en ’s nachts 18 graden om voldoende wortelgroei te krijgen. Om een goede wortelontwikkeling te hebben, mag de mat niet te koud worden.”

Meer Macrolophus uitgezet

Bij de plantenkweker waren al Macrolophus uitgezet tegen eventuele witte vlieg, bladluis, spint en Tuta. “De opbouw van de populatie is niet helemaal goed gegaan, want half juli hebben we nogmaals Macrolophus uitgezet”, aldus Vlaemynck. “We hebben in de belichte teelt een klein beetje last van Tuta, maar het valt mee. Vorige week hebben we de eerste galmijt gevonden. Om deze te bestrijden spuiten we met zwavel.”

Tuta is ramp voor Foundation

In de onbelichte teelt van Foundation heeft de tomatenteler veel meer last van Tuta. “Het is in 1 woord verschrikkelijk, want bijna 1 hectare tomatengewas is door Tuta verwoest. De plant groeit er wel doorheen, maar komt niet meer goed. Door die Tuta-aantasting missen we trossen, waardoor de belasting van de plant minder is en de plant uit balans is. De vruchten krijgen zwelscheurtjes.”

Vlaemynck heeft ervoor gekozen om de plaag chemisch te bestrijden, waardoor alle natuurlijk vijanden ook dood zijn.

Maand eerder toppen

“De plant heeft tijdens de hete dagen van 40 graden behoorlijk afgezien. 1 tros is dan ook niet goed gezet”, vertelt de tomatenteler. Begin september wordt de 6,2 hectare al getopt. Dat is een maand eerder dan normaal en kost minimaal 15% aan productie. De kas is dan begin november leeg om goed schoon te maken. Het planten van de nieuwe teelt staat gepland voor 10 december.

Veel neusrot

De biologische gewasbescherming in de 4,5 hectare met de San Marzano tomaat Portento loopt vanaf het begin van de teelt al goed. Dit gewas heeft geen last van Tuta, witte vlieg, spint, galmijt of rups. Wel hebben de vruchten last van neusrot. Vlaemynck: “Een maand geleden hadden we geen last meer, maar door die tropische hitte hebben we nu weer heel veel neusrot.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.