teeltgeluid

laatste update:15 jul 2019

‘Tropenrooster tijdens hete dagen’

“Als we het gewas beoordelen, vallen de gevolgen van de tropische hitte nog wel mee”, constateert Geert van de Sande.

Halverwege week 26 staat er gewas er bij Nieuwkoop Paprika’s in Nootdorp er nog naar tevredenheid bij. Van der Sande: “Al weet je het echte effect pas na een aantal dagen, als je van dat zetsel gaat oogsten.”

Gevolgen van zulke extreme dagen blijven spannend. “Je bent er toch altijd een beetje bang voor. Vorig jaar hadden we nog een krijtje op het dek laten aanbrengen, dit jaar niet. Ook hebben we de laatste weken weinig geschermd tegen instraling. Daarom ben ik benieuwd hoe het gewas zich blijft gedragen onder die warme omstandigheden. Maar zoals ik al zei: tot nu toe lijkt het mee te vallen.”

Lichtbenutting

Er is tijdelijk minder geoogst. “Al hebben we niet zonder gezeten. Maar iedereen heeft 1 tot anderhalve kilo minder geoogst. Dat zijn heel wat tonnen paprika bij elkaar. Het is niet voor niets dat de prijzen onvoorstelbaar gestegen zijn voor deze tijd van het jaar.”

Toch verbaast het Van de Sande dat er niet meer productie uit de teelt te halen valt. “Het blijft vreemd. We hebben veel licht gehad. Maar dat licht hebben we in combinatie met de hogere temperaturen niet kunnen benutten. Je merkt dat we toch maar moeizaam aan de productie kunnen komen ten opzichte van andere jaren.”

Tropenrooster

Op de warmste dagen wordt een tropenrooster gehanteerd: vroeg beginnen met werken, zodat personeel rond 13.00 uur de kas al weer uit kan. “Met wat meer bewolkte dagen hopen we die tijd weer in te halen. Maar als het nodig is gaan we ook op zaterdag oogsten. Liever 6 ochtenden werken dan doordeweeks te lang doorgaan in een hete kas. Voor de meeste mensen is dat laatste geen lolletje.”

En als er vanwege wat koelere dagen wat tijd over mocht blijven, dan wordt alvast begonnen om voor de tweede keer te snijden. “Je weet nooit of we nog een hittegolfje krijgen, waardoor je dan weer achter komt te liggen met arbeid.”

Ziekte- en plaagdruk

Tegenover de meevallende prijsvorming staat extra plaag- en ziektedruk in de teelt. “We hebben behoorlijk last van de Nazara-wants. Die is ineens zomaar op komen zetten. Daar zijn we niet blij mee. Het veroorzaakt best kopzorgen. Want als je volvelds gaat bestrijden, help je ook alle biologie om zeep. Je probeert steeds planten met de wants te bestrijden. Maar we hebben ook al een hoek volvelds moeten spuiten.”

Virus vormt een tweede probleem. “Zonder dat we veel trips hadden, hebben we toch tomatenbronsvlekkenvirus gekregen. Daardoor hebben we heel wat planten moeten ruimen. We hebben dat nooit eerder gehad. Maar kennelijk is er toch ergens een besmette trips binnen komen vliegen. Daar doe je niets tegen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.