weblog

‘Onderzoek looft en onderschat PlanetProof’

PlanetProof voor groente en fruit is een prima instrument om milieubelasting van middelen te verminderen, maar als certificaat is de groeikans beperkt.

Dat stellen onderzoekers van verschillende instellingen in de Tussenevaluatie van de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst. Daarmee krijgt PlanetProof veel lof toegezwaaid door instellingen als Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), RIVM, CLM en WUR. Toch wordt de groeikans van PlanetProof ook weer onderschat als de onderzoekers zeggen dat het niet veel groeikans heeft in supermarkten als derde optie tussen gangbaar en biologisch. Daarmee worden de plannen van supermarkten niet helemaal begrepen. In veel Nederlandse supermarkten wordt PlanetProof namelijk de gangbare variant.

Kilo’s zeggen niet alles over milieubelasting

Veel lof

Veel lof is er wel voor PlanetProof. In essentie heeft het al een systeem van een plafond voor de hoeveelheid actieve stoffen. Wel stellen de onderzoekers dat dit plafond aan actieve stoffen beter vervangen kan worden door een plafond aan milieubelasting per teelt. Voor laagrisicomiddelen worden immers hogere doseringen gebruikt. Kilo’s zeggen dus niet alles over milieubelasting.

Volgens de onderzoekers kan PlanetProof een inspiratie zijn voor de overheid met het systeem van een plafond en het uitfaseren van kritische middelen. Ook kan een zogenaamd waterbedeffect met PlanetProof voorkomen worden als bepaalde middelen mogelijk verboden worden (neonicotinoïden).

Bij appels milieubelasting gedaald

In het rapport worden onderzoeksresultaten getoond voor de milieubelastingswinst voor een vijftal producten onder PlanetProof. Dat onderzoek is uitgevoerd door NMI in ondermeer asperges, tomaat en appel.

Lees verder onder de grafiek.

Belasting van het oppervlaktewater

Telers die volgens het PlanetProof-schema werken, kunnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 25 tot 50% terugbrengen. De berekende vermindering van de belasting van het oppervlaktewater is, afhankelijk van de teelt, 15 tot 56%.

Bij appelen neemt de milieubelasting door PlanetProof harder af dan het gebruik in kilo’s van middelen. Dat komt doordat in het PlanetProof-schema bij appelen het gebruik van relatief veel toxische middelen is verminderd. Bij tomaten werden die al minder gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.