Doorgaan naar artikel

‘Ondanks beperkte CO2 plant toch in balans’

“Door de uitval van een fabriek van Yara in Terneuzen kregen we in de eerste 2 weken van juni minder dan de helft van de normale hoeveelheid CO2 geleverd”, zegt Pieter Willem Kaptein, locatiemanager van kwekerij Sublimato in Westdorpe (Zeeland).

“CO2 heeft effect op de plantbalans. Maar doordat we de plant goed in balans hadden, hebben we dat kunnen vasthouden. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Miszettingen

Het gewas van de grove trostomaat Merlice in de onbelichte teelt groeit nog steeds bijzonder mooi. De locatiemanager kan de plantbalans goed vasthouden. “Het gewas is heel krachtig. Hoewel het de warme periode goed is doorgekomen, hebben we door de tropische dagen wel enkele trossen met miszettingen. De trosvorming is hierdoor minder mooi. Gelukkig zijn het geen grote aantallen per pad.”

De oorzaak voor de miszetting is volgens Kaptein de iets te lage kastemperatuur in de nanacht en vroege ochtend. “Eind juni was het nog warm, maar in de eerste week van juli waren de nachten koud. In de nanacht van 3.00 uur tot zonsopgang en het uur daarna hebben we met 18,5 tot 19 graden Celsius iets te koud gezeten. Als we de kastemperatuur op 20 graden hadden gehouden, denken we dat de bloemkwaliteit beter was gebleven waardoor we minder miszettingen hadden gehad.”

Invloed diffuus glas

Het valt de locatiemanager op dat een kas met diffuus glas een grotere impact heeft op de bloemzetting bij koudere nachten en veel zon. “We moeten vooral in de nanacht en vroege ochtend oppassen voor de bloemkwaliteit.”

Kaptein is tevreden over hoe de teelt nu loopt. Het gemiddeld vruchtgewicht is 175 gram en een tros heeft 6 tomaten. “De productie gaat als een raket omhoog. In begin van het jaar hadden we nog een gelijke productie in vergelijking met vorig jaar. In week 28 lopen we 2 kilo per vierkante meter voor.”

Merlice heeft een mooiere vruchtkwaliteit met een mindere stugge vruchtwand dan vorig jaar. Dat komt door minder gebruik van leidingwater en meer regenwatergebruik. De locatiemanager heeft het vruchtgewicht ook goed kunnen houden bij minder CO2-dosering als gevolg van de storing bij Yara.

Vrij van Nesi

De onbelichte tomatenteelt is vrij van galmijt, witte vlieg, Tuta (tomatenmineermot Tuta absoluta) en Nesi (roofwants Nesidiocorus). Per plant zitten er 20 Macrolophussen, die wel een klein beetje schade veroorzaken door het aanprikken van de tomaten. “Als er veel Macrolophussen zitten, is het voor de Nesi, de Spaanse Macrolophus, veel moeilijker om door te komen. Door het verdringingseffect kan deze roofwants zich moeilijker vestigen in de plant.”

De locatiemanager vindt het opvallend dat ondanks dat ze wekelijks spuiten met Turex of Xentari tegen de Turkse mot, deze blijven komen. “Omdat we zelf geen ‘ontsnappers’ zien, oftewel rupsen die de bespuiting overleven en verpoppen, snappen we niet waar ze vandaan komen.”

Groei erin houden

“Het gewas van de cocktailtomaat Brioso is in vergelijking met vorig jaar nog een stuk vitaler en groeizamer, maar niet vegetatiever. Met de ervaring van vorig jaar, weten we de groei erin te houden. Het nitraatniveau is daarom hoger om meer op vegetatie te sturen.”

De productie blijft 0,5 kilo voor liggen op vorig jaar en loopt niet verder uit. Kaptein: “We kunnen nog wel beter dan vorig jaar, toen we de ondergrens van de kwaliteit hadden bereikt. Nu sturen we dan ook op kwaliteit. Dat en de groei kost wel productie. Maar als we deze gelijk of iets boven vorig jaar kunnen houden, zijn we tevreden. Toch hopen we nog op een beter eindshot in de laatste week van de oogst. Dat was namelijk vorig jaar niet goed en dit jaar verwachten we het wel, omdat de plant nu beter in balans is.”

Het gemiddeld vruchtgewicht blijft op 40 tot 41 gram liggen, dat iets hoger is dan vorig jaar. Dat stemt Kaptein tevreden. De productie was eind juni door het warme iets hoger dan normaal. In juli is dat weer terug op het normale niveau.

De locatiemanager blijft goede opletten om de witte vlieg en Nesi te onderdrukken. “Het blijft spannend”, laat hij weten.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin