Doorgaan naar artikel

‘Lekker als jonge plant tussen oud gewas staat’

Halverwege week 28 staat komkommerteler Arthur van Geest op het punt om te gaan tussenplanten.

Dat tussenplanten gebeurt in twee delen. In week 29 volgt de tweede helft van het bedrijf. In beide afdelingen komt het komkommerras Lausanne te staan. Er is nog geen virus gevonden. En dus voelt teler Arthur van Geest in Tinte (Z-H) ook geen druk om een virusresistent ras te gaan zetten.

De tussenplanting wordt gespreid twee keer uitgevoerd.

De tussenplanting wordt gespreid twee keer uitgevoerd.

Het gewas in de huidige teelt heeft zich goed gehouden, ondanks de extreem hete dagen die de planten hebben meegemaakt. “Al zie je dat je door die hitte wel wat jong vrucht verspeeld hebt.”

“Je plukt toch een komkommertje minder per week. En doordat het gewas onder de warmte heeft geleden, heb je kwalitatief ietsje meer afval. Al hoort dat ook bij zo’n laatste week van de teelt.”

Daksproeiers en tussenplanting

De daksproeiers hielpen om de kastemperaturen nog wat te verlagen. “Maar de laatste weken hebben we die uitgezet. Anders wordt de overgang te groot als straks een deel van de planten eruit gaat. Nu kan het gewas alvast een beetje wennen.”

Met weer iets opgelopen prijzen kan het gunstig zijn om deels in productie te blijven met een tussenplanting. “En met warm weer is het altijd wel lekker als de jonge planten de eerste week nog tussen het oude gewas staan. Ook Pythium kan door tussenplanten soms iets minder zijn.”

Met het wat koelere weer kan gewoon ’s ochtends geruimd worden en de ochtend erop weer geplant. “Als het echt heel heet zou zijn, dan zouden we ’s ochtends heel vroeg gaan slopen en zouden we ’s avonds gaan poten.”

Neerslagtekort

Qua temperaturen staan nu een voor- en nanacht van 18 en 19 graden ingesteld en een dagtemperatuur van 20,5 graden. Met het huidige weertype wordt het dan vanzelf warm genoeg om de laatste vruchten er vlot af te krijgen. “Met warme dagen stelde je de temperatuur ’s nachts een graad lager in, en lucht je ’s avonds wat agressiever af.”

Begin juni heeft het even flink geregend, maar in de laatste regenperiode is slechts 5 millimeter gevallen. “De omgekeerde osmose moest dus weer aan. Natrium-cijfers blijven laag. Dat is dan weer een voordeeltje als het even regent. Dan kun je toch nog wat verversen.”

Qua plagen zit er een klein plekje wittevlieg. Verder is de eerste trips waargenomen. “Dat betekent gelijk montdorensis strooien.” Verder is op een eerste stipje na nog geen meeldauw gezien; de schimmeldruk is laag.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin