teeltgeluid

‘In Friesland gaan we nu inlopen’

“Het tomatengewas van de belichte teelt is bijzonder vitaal”, zegt Theo van der Kaaij in Berlikum.

Ook nadat is gestopt met belichten, is het gewas nog steeds erg groeizaam. Van der Kaaij: “In de belichte teelt van Merlice komen we 9.000 Joules aan licht tekort in vergelijking met vorig jaar. Vanaf april merken we dat in de productie, die nu 3,5 kg/m2 achter loopt. We dachten toen nog dat we, met een kleine lichtachterstand van 1.400 Joules, het naar nul zouden trekken, maar we zijn kilo’s aan het inleveren”, laat de tomatenteler weten. “We denken dat het komt doordat we in de winter te vroeg dieven hebben aangehouden. In week 48 en 50 zijn we toen in 2 stappen van 2,8 naar 3,8 stengels/m2 gegaan. Dat hebben gedaan omdat we in verband met verpakken geen te grove vruchten willen. Maar dat is niet gelukt door het koudere weer en minder licht. We hadden achteraf gezien meer moeten stoken.”

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Stabielere plant, minder productie

De plant is veel stabieler dan vorig jaar en heeft vergelijkbare bladlengte, maar wel met minder productie. Door de hete dagen van vorige week verwacht de tomatenteler versnelde afrijping met een hoog vruchtgewicht. Normaal is het gemiddeld vruchtgewicht 150 tot 160 gram, maar tot nu toe zijn het zware vruchten van 175 gram. “De kop is lekker groeizaam en het gewas kan het hete weer goed aan. De ‘sloopdagen’ moeten nog komen in de zomer.”

Ziekten en plagen zijn onder controle. “We hebben lekker veel Macrolophus. Maar met zoveel roofwantsen hebben we wel een keer met Vertimec door de kop gespoten, anders kunnen ze schade aan de tomaten doen.”

In kas 2 met Trovanzo in de onbelichte teelt groeit de plant snel. De productie gaat minder snel omhoog. Ook hier is 9.000 Joules minder licht. Van der Kaaij: “De achterstand in productie is hier 1 kg/m2. Maar na de langste dag gaan we hier in Friesland inlopen. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt op 150 gram, en dat is netjes. De tomaat is van mooie kwaliteit. En het is een arbeidsvriendelijk gewas vanwege de hoge knipsnelheid.”

In deze kas is eveneens veel Macrolophus. Waarschijnlijk gaat de teler ook hier Vertimec door de kop spuiten.

We laten de rupsen nog even gaan, omdat Tuta geen probleem is

Gewas is een plaatje

In kas 3 loopt de onbelichte Merlice 0,5 kg/m2 voor in productie. De vruchten zijn met 180 gram heel grof. “Deze kas doet het goed, omdat we met de teelt tot het uiterste zijn gegaan. Door een vroege start en heel scherp te telen, met in het voorjaar een paar tiende hogere etmaaltemperatuur, hebben een goed gewas opgebouwd. Het is zo open geweest dat het licht er goed in kwam. We vroegen ons wel af of het gewas de zomer door kon. Maar het gewas is een plaatje, ondanks het hete weer. Het blad bovenin het gewas is goed opgevuld. En omdat we nu het groeizame weer krijgen, zijn we er niet meer bang voor dat we de zomer er niet mee door komen.”

De rupsen beginnen op te komen. Wellicht dat de tomatenteler hiertegen een rondje gaat spuiten of druppelen. De tomatenmineermot Tuta absoluta is geen probleem. Deze worden iedere week geteld. “We laten de rupsen nog even gaan, omdat Tuta geen probleem is. Ook hebben we geen problemen met virussen. Dat is wel relaxed!”

Onderstammen

Merlice doet het als ‘groeier’ goed op de zwakkere onderstam Stalone en voldoet dus prima. De productie is goed.

Onder Trovanzo staat Emperador. “Deze onderstam geeft iets meer groei dan Stalone vorig jaar. Hierdoor wel iets minder productie. Want vegetatieve groei, bladmassa en -volume, is niet altijd productie.”

Ook de crazy roots is nu weer onder controle. Van der Kaaij ziet dat in combinatie met de onderstammen.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.