teeltgeluid

‘Zorgen dat je niet leven uit de plant topt’

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden verloopt de teelt van de groene paprika naar tevredenheid.

Ton Noorland: “Je loopt te genieten van het gewas. Zowel qua gewasgroei, vruchtdracht als kwaliteit. Er zit vaart in het gewas, en het staat heel mooi in balans op het ogenblik.” De plantbelasting zat eind week 21 op 35 vruchten per vierkante meter.

Weersomslag opvangen

De weersomstandigheden dragen daar aan bij aan de vlotte gewasontwikkeling. “We hebben de laatste weken ideale groeiomstandigheden. Overdag heb je zon, maar het is niet extreem warm. En ’s nachts koelt het weer lekker af.”

Maar ook als er een ineens een omslag naar zomers weer zou gaan komen, heeft het gewas voldoende inhoud om zo’n overgang aan te kunnen. “Daarvoor moet je wel voldoende bedekking houden. Zorgen dat je ‘niet het leven uit de plant topt’. We halen de toppen in de bovenste 25 centimeter daarom niet weg.”

Het gewaswerk kost vanwege de doorgaande gewasgroei best wat tijd. “We komen iedere week nog rond met toppen en indraaien, maar we hebben er wel pittig werk aan.”

Bij het toppen wordt voldoende bladbedekking behouden. - Foto: Ruud Ploeg
Bij het toppen wordt voldoende bladbedekking behouden. - Foto: Ruud Ploeg

Goede grofheid

Elke week wordt er een ronde geoogst. De grofheid is goed. Iets meer 220+ dan 180ers, en aan de uiteinden van de sorteringen iets meer grovere 260ers dan het percentage fijne 140ers. “Ik teken er voor als we in de zomer met deze grofheid door zouden kunnen gaan.”

Alert op plagen

Van ziektes heeft het gewas geen last. Ook alle plagen zijn onder controle, al gaat dat zeker niet vanzelf. “Spint en luis blijven de volle aandacht nodig houden van iedereen die bij ons op het bedrijf werkt. Het vergt veel naloop-tijd om op tijd te kunnen reageren. Je hoort het ook om je heen, dat de spint-beheersing een dingetje is, en niet helemaal vanzelf loopt. De laatste weken hebben we er echt de revenuen van geplukt dat we er de afgelopen maanden zo strak bovenop hebben gezeten. Daardoor is het niet uit de hand gelopen, en kunnen we het nu nog onder controle houden.”

Dag langer doortrekken

Bij de temperatuurinstellingen wordt een etmaaltemperatuur aangehouden die even door de 22 graden heen gaat. Zo tussen de 22 en 22,5 graden. “Dat proberen we zo even vol te houden. Daarbij proberen we de dag een beetje langer door te trekken, omdat je ziet dat het gewas dat wel aankan op het ogenblik.” In de nacht wordt een temperatuur van 19 graden aangehouden, na een kort voornachtje van 18,5 graden.

Scherpe instraling wegschermen

“We schermen nog redelijk wat in de nacht. Afgelopen week nog ongeveer 45 uur.” Ook overdag wordt het scherm toegepast indien dat nodig is om te veel instraling weg te schermen. “Zodra het wat scherpachtig wordt met de zon, pakken we het beet.”

Bij de watergift en EC-waarden is alles redelijk stabiel. “We doen daar geen rare dingen mee. Geen EC-verlagingen of zo. Dat is sowieso lastig bij ons, omdat we met een dagvoorraad werken, maar het is nu ook nog niet zo warm en zonnig dat dit nodig is.”

Nieuwbouw

Naast de teelt is er aandacht nodig voor de nieuwbouw. De kas wordt uitgebreid met een afdeling van bijna 2,5 hectare. “Al loopt dat gesmeerd. We hebben er bijna geen omkijken naar. Er loopt een goede, fijne ploeg mensen om mee te werken. Het managen van de bouw heeft ons nog geen half uur per dag gekost.” Inmiddels staat begin week 22 de fundering, en wordt er gewerkt aan het graven van de hemelwater-afvoer.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.