teeltgeluid

laatste update:18 jul 2019

‘Tuta lastig onder controle te krijgen’

Omdat de kleuring van de laatste trossen trager verliep, duurde de belichte teelt een week langer.

Op de laatste dag van mei zijn de laatste belichte tomaten van dit seizoen geoogst. De oogst van de middelgrove trostomaat Foundation was kwalitatief goed.

“Door de kapotte led-lampen deze winter was ongeveer 15% van de planten op. Deze planten hebben in de winter te weinig licht gehad, waardoor we minder geoogst hebben”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze (B.).

“We hadden 40 kg/m2 voorspeld en dat is op 38,4 kg/m2 blijven steken. Van de goede planten waren de vruchten tot op het laatst grof. Het gemiddeld vruchtgewicht was 150 gram.”

De planten worden direct op het tomatenplantgat gezet.
De planten worden direct op het tomatenplantgat gezet.

Bij de paprika-trostomaat Redetto was in de belichte teelt 16 kg/m2 en dat is waar gemaakt. Vlaemynck: “De oogst was kwalitatief zeer goed. Op het eind hadden de vruchten iets teveel in de zon gehangen, waardoor ze last hadden van groenkraagjes.”

De afzet van de belichte tomaten is volgens hem goed geweest. “De laatste 10 kilo’s van Foundation zijn voor 30 eurocent per kilogram verkocht, omdat de prijzen slecht waren. Op dat moment hadden wij juist veel kilo’s.”

Schoon en ontsmet starten

Nadat het gewas en de matten zijn geruimd, is het plastic schoon geblazen van oude gewasresten, het glas gewassen en de kas met Virkon ontsmet. Begin vorige week zijn de nieuwe steenwolmatten neergelegd en met 4 EC vo lgedruppeld. Ook zijn de haken opgehangen. En aan het einde van de week zijn de nieuwe tomatenplanten direct op het gat gezet.

De 1,5 ha met Redetto blijft; de 4,2 ha met Foundation is vanwege de afzet via de Tomeco-groep middeltrostomaat Sevance geworden. Deze belichte teelt loopt door tot mei 2020. De temperatuur voor overdag is 20 graden Celsius met 2 graden lichtverhoging. De nachttemperatuur is 16 graden.

Bij de plantenkweker zijn al Macrolophus uitgezet tegen eventuele witte vlieg, bladluis, spint en Tuta. Deze week zijn nog sluipwespen tegen witte vlieg uitgezet.

Mooie en grove vruchten

De trossen van Foundation in de onbelichte teelt zijn heel lang bijzonder mooi en behoorlijk grof geweest. Het gemiddeld vruchtgewicht was 170 gram.

Vlaemynck: “Nu is de plant in de kop iets zwakker. Over de tros – die in de week voor pinksteren is gezet – zijn we niet tevreden. De plant had niet voldoende kracht om de laatste vruchten goed te zetten. De plant is nu gelukkig weer aan het bijkomen.”

De temperatuur voor overdag is 18 graden en ’s nachts 14 graden. Het water geven gaat met 2,8 EC en wordt overdag met voldoende licht verlaagd naar 2,4 EC. Dit temperatuurregime geldt ook voor Portento, het San Marzano-tomatentype.

Ook de vruchten van dit ras zijn zeer grof met een gemiddeld vruchtgewicht van 135 gram. De teelt loopt redelijk goed. “De plant staat het gehele seizoen al krachtig met een goede gewasontwikkeling en goede zetting”, aldus Vlaemynck.

Veel Tuta en witte vlieg

In de onbelichte teelt heeft de tomatenteler nu veel last van Tuta, die moeilijk onder controle te krijgen is. Ongeveer 5.000 m2 van de Foundation is erg aangetast door deze tomatenmineermot.

Vlaemynck: “We hebben de bestrijding zo lang mogelijk biologisch gedaan. Maar dat is niet gelukt en hebben in week 23 gespoten met Oikos. Dat gaan we nog een keer herhalen.”

Deze tomaat heeft ook veel last van witte vlieg. “We hebben enorm veel sluipwespen uitgezet, maar zien geen parasitering en weten niet waarom dat zo is. Daarom hebben we Verimark gedruppeld, maar over het bestrijdingsresultaat van dat middel zijn we nog niet onder de indruk. We hopen dat de populatieopbouw van Macrolophus komt en blijft.”

Portento heeft na het warme weekend van begin juin een beetje last van neusrot.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.