teeltgeluid

‘Spint gaat behoorlijk hard’

Arthur van Geest in Tinte is begin week 20 stamkomkommers aan het oogsten van de tweede teelt.

“Bij de ene helft, die 11 april is geplant, zijn we 2 weken geleden begonnen met snijden. Met de andere helft, met 16 april als plantdatum, zijn we een week geleden begonnen.” In beide afdelingen is tussengeplant met als ras Lausanna. Er zijn 12 stammers aangehouden.

Het groeit onwijs hard onder deze omstandigheden, met zon en nog niet te hoge buitentemperaturen.

Veel groei

De gewasontwikkeling gaat goed. Het groeit goed door, wat vraagt om het gewaswerk goed bij te houden. “Bij het jongste gewas zijn we nu de ranken aan het leggen. Bij de oudste planting zijn we aan het ranken toppen.” De ranken komen er sterk uit en er komen goed rankvruchten aan.

“Het groeit onwijs hard onder deze omstandigheden, met zon en nog niet te hoge buitentemperaturen.” Al begint de ergste groei er wel wat uit te raken, nu de plantbelasting aan het toenemen is. De combinatie van zonnige weersomstandigheden met vruchten die voeding trekken, maakten dat de EC een hele tijd laag is geweest. Inmiddels loopt die weer op naar 3 EC in de mat. Er wordt 3,0 tot 3,2 EC meegedruppeld.

Weersovergangen

De voornachttemperatuur staat ingesteld op 18,5 graden Celsius, gevolgd door een nanacht van 19,5 graden. De dagtemperatuur begint op 20,5 graden Celsius, om later naar een stooktemperatuur van 21 graden Celsius te gaan. De luchting staat er een graad boven. Het schermdoek loopt in de voornacht bij 7 graden Celsius dicht. In de nanacht is dat bij 9 graden.

Het gewas kan weersovergangen goed opvangen. Alleen bij extremere omstandigheden van meer dan 700 watt instraling gaat het schermdoek voor driekwart dicht. Gebruik van daksproeiers is bij de huidige beperkte temperaturen nog niet aan de orde.

Spintdruk

Bij de meeste plagen is het rustig, en blijft alles goed onder controle. Uitzondering is spint. “Die gaat behoorlijk hard. We hebben een keer Foramite moeten spuiten ter correctie. Verder hebben we een keer op alle plekken goed roofmijten uitgezet, en nog een keer volvelds. En ik denk dat we nog een keer gaan strooien.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.